FBiH: Gorivo od utorka jeftinije za pet feninga

Na benzinskim pumpama u Federaciji BiH početkom sljedeće sedmice očekuju se niže cijene naftnih derivata za pet feninga po litru, rekao je za današnji “Dnevni avaz” Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata.
Prema njegovim riječima, većina distributera goriva do utorka bi trebala Federalnom ministarstvu trgovine dostaviti zahtjeve za korekciju cijena koji se odnose na dizel gorivo i lož-ulje.

– Maloprodajna cijena dizela i lož-ulja od sljedeće sedmice bit će zasigurno niža za najmanje pet feninga. Nove rafinerijske cijene dostavit će nam Federalno ministarstvo trgovine, nakon što njima distributeri pošalju zahtjeve za korekciju, kaže Bošković.

Istakao je da su od početka sedmice neznatno snižene cijene goriva u zemljama regiona te da je bilo očekivano da se to dogoditi i u BiH. Također, razlog za pojeftinjenje je i snižavanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i pad kursa dolara. Kako saznaje “Avaz”, nakon ovog pojeftinjenja, cijena litra dizelskog goriva bit će oko 2,40 KM, ali je moguće da se posebne vrste ovog goriva nađu i po cijeni od 2,35 KM. Nova cijena benzina BMB 95 bit će 2,35 KM, dok će se cijena BMB 98 kod distributera koji su se odlučili za pojeftinjenje kretati oko 2,40 KM.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close