“Faro(pi)s”, festival književnosti, u znaku Dževada Karahasana

Od 19. do 22. avgusta u Starom Gradu na Hvaru

Ovogodišnji, 14. festival književnosti “Faro(pi)s”, koji će se od 19. do 22. avgusta, u organizaciji Jovana Brajovića i Hrvatskog društva pisaca, održati u Starom Gradu na Hvaru, bit će u cijelosti u znaku ponajvećeg pisca sa prostora bivše Jugoslavije i evropski višekratno ovjerenog autora bosansko-bošnjačkih korijena Dževada Karahasana.

U četiri festivalska dana i noći o autorovom djelu svoje će reći čak petnaestak uglednih međunarodnih i domaćih kritičara, teoretičara, pisaca, prevodilaca… a autor će i sam čitati ulomke iz svog impresivnog pripovjedačkog, dramskog i esejističkog opusa.

karahasan-najava

Odlike Karahasanovih djela su modernističke i inovativne pripovjedne tehnike, u kojima se miješaju žanrovske karakteristike, esejizacija i dramatizacija proze, kao i bogatstvo jezika. Iako, prema vlastitom izboru i angažmanu, prvenstveno dramski pisac, Karahasan je ostvario najjače prodore u narativnoj i esejističko-memoarskoj prozi.

Cijenjen i uspješan dramski autor, prije svega u zemljama njemačkog govornog područja, ovaj pisac, prema mišljenju mnogih, u tom aspektu dijeli sudbinu jednoga od svojih uzora Miroslava Krleže – kao i hrvatski pisac, i bošnjački spisatelj je fasciniran teatrom, za koji je napisao veći broj priznatih drama, ali su njegova najsnažnija djela ipak, čini se, romani i esejistička memoaristika.

Autor: Redakcija – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close