Fahrudin Radončić: Obračunat ćemo se s mafijom, pa ko živ, ko mrtav

Novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić gostujući u OBN-ovoj emisiji “Telering” izrazio je očekivanje da BiH neće još dugo biti prva u Evropi po sistemskoj korupciji. Odgovarajući na pitanje novinara Mate Đakovića, Radončić je još jednom potvrdio predanost nove šestorke ekonomskim pitanjima, te je objasnio kako će raditi Ministarstvo sigurnosti BiH s njim na čelu.

“Imao sam sreću u nesreći da učestvujem u radu i šestorke i sedmorke. Moj utisak je da ova nova šestorka radi puno dobronamjernije, više je okrenuta ekonomskim temama. Nema tog stalnog straha da će nekome biti nešto podvaljeno. Vjerujem da ova šestorka ima kapacitet da zemlja krene naprijed”, kazao je Radončić.

O prozivkama SDA na račun dogovora Dodik- Lagumdžija, šestorke i njega osobno, Radončić je kazao:

“Dobro je što je Dodik s puno entuzijazma pristao da na državnom nivou rješava ekonomske i ostale probleme. To do sada nisu uspjeli da postignu ni Tihić ni Silajdžić. Dalje, mi moramo da kažemo kako je nastao sporazum Dodika i Lagumdžije, na čemu, i ko su ti koji to kritikuju?! Imamo 550.000 nezaposlenih, prvi smo u Evropi po korupciji, prvi smo po siromaštvu, bijeda je ogromna, kriminal je neslućenih razmjera… Do toga je prvenstveno dovela SDA. I odjednom oni kažu: “Zabrinuti smo, neko hoće da sruši ovu državu”. Ova država je, u ekonomskom smislu, već srušena! Ona se samo može podići. I zna se ko je srušio i ko je pokušava podići”.

Govoreći o centrima moći koji se bave zamjenama teza i kontroliraju pojedine medije Radončić je istakao da se kao društvo BiH mora obračunati sa sistemskom korupcijom.

“Prva smo država po korupciji u Evropi. Znači, neko je uništio superuspješne kompanije: ‘Vegafruit’, ‘Tuzlansku pivaru’, ‘Klas’, ‘Dijamant’, ‘Polet’, ‘Bosna auto'…Ne možete nabrojati koliko je tih superuspješnih kompanija prljavim privatizacijama oteto, bankarskim prevarama zadržano, novca usisano, a potom izvana isisano. Društvene štete su ogromne. Imate hiljade ljudi bez posla. Te kompanije su trebale da plaćaju PDV, prave razvoj, prave zgrade, zapošljavaju… Mi se kao društvo trebamo potući sa sistemskom korupcijom”.

Ministar sigurnosti BiH je govorio i o potrebi razjašnjavanja političkih ubistava bivših visokih policijskih dužnosnika i obračunu s nosiocima najtežih krivičnih djela.

“Duboko vjerujem da u ovoj zemlji imamo stotine poštenih tužilaca i hiljade poštenih policajaca. Stvar je političke blokade. Moraju se otkriti ubice Joze Leutara i Nedžada Ugljena. Mi smo jedina zemlja u Evropi gdje su dva pomoćnika ministra policije ubijena, a da niko prstom ne mrdne i da to nikoga ne zanima. Ako vi kao državna mafija možete ubiti dvojicu najviših policijskih funkcionera, onda možete ubiti svakoga. Neko mora imati hrabrosti da građanima kaže nemojte više da vas lažu. Ne propade države, nego državna mafija”, poručio je između ostalog Radončić.

(avaz)

Pogledajte video…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close