Fadil Novalić prvi privrednik na čelu Vlade Federacije BIH

Fadil Novalić prvi privrednik na čelu Vlade Federacije BIH

Novi federalni premijer definitvno je biće Fadil Novalić, objavio je magazin Slobodna Bosna.

Bosna je objavila i razloge zbog kojih se stranački vrh SDA odlučio za Novalića ali i otkrila detalje ekonomskog plana novog federalnog premijera.

Slobodna Bosna piše da su Novalićevi poslovni uspjesi bili jedan od najvećih argumenata pri izboru mandatara. On dolazi iz realnog sektora, u kome je radio poslednjih 30 godina. Bio je menadžer nekoliko uspješnih domaćih i inostranih kompanija. Ekspoze novog mandatara sa interesovanjem čeka poslovna zajednica, jer će ovaj čovijek biti prvi privrednik na čelu najviše izvršne institucije u Fedraciji. Ali i prvi premijer iz Tuzlanskog kantona.

Kao privrednik, Novalić je ostvario značajne rezultate u autoindustriji. Pod njegovim vodstvom je desetak tvornica sa blizu 1.300 radnika. Revitalizovao je nekoliko državnih kompanija koje su privatizovane, i sve su danas uspješne. Imaju izvoz koji prelazi 100 miliona godišnje. U tom duhu planira voditi i Federaciju BiH.
Njegov ekspoze, prema pisanju Slobodne Bosne, sadrži osam strateških ciljeva usmjerenih na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Program sadrži 100 mjera ekonomske politike. Na dokumentu je radio Savjet za ekonomsku politiku SDA.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close