BiHPolitika

Fadil Novalić ostaje premijer ako SDA bude u vlasti

Još je neizvjesno ko će činiti većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iz Stranke demokratske akcije ističu kako imaju izborni legitimitet sastaviti novu vlast. Time se otvara mogućnost da aktuelni Federalni premijer Fadil Novalić ostane i naredne četiri godine na čelu Federalne vlade. 

Visokopozicionirani član SDA koji je tražio da ostane anoniman rekao je Patriji da Novalić nije odbacio tu mogućnost. Sam premijer je za medije ranije kazao da „ako se kockice slože, ponajprije političke naravi da neko stavi na mene izbor te ako procijenim da je to moguće provoditi kroz Vladu s harmoničnijom koalicijom, i na kraju krajeva, ako bi unaprijed bio dogovoren sadržaj koalicije, a ne raspodjela po resorima, svakako bih se prihvatio tog posla.“

Novalić ne uživa podršku kompletnog rukovodstva stranke, ali ima snažno povjerenje kod predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, kao i kod – što je jednako važno – njegove supruge Sebije Izetbegović, čiji je utjecaj u SDA sve veći.

„Najbitniji su rezultati Novalićevog rada, a oni su mjerljivi i ulijevaju optimizam“, odgovorio je Izetbegović na kritike opozicije koja je tražila premijerovu ostavku.

Na novinarsko pitanje ima li ambicije da bude imenovana za predsjednicu Vlade Federacije BiH, Sebija Izetbegović je odgovorila: „Ako bih se ja pitala, gospodin Fadil Novalić bio bi opet premijer. On je dobro radio posao i treba da završi sve što je započeo. Pokazao je izvrsne kvalitete, stabilnost i sposobnost u teškim situacijama. I ima divnu osobinu – nije sujetan. Otvoren je za razna mišljenja i sugestije, saradnju iz široke osnove, a to donosi najbolje rezultate.“

Ostane li na premijerskoj poziciji, Novalić će biti prvi federalni premijer sa dva mandata. Od nastanka Federacije BiH niti jedan premijer nije dobio povjerenje da tu dužnost obavlja više od četiri godine. Edhem Bičakčić, Alija Behmen, Ahmet Hadžipašić i Nermin Nikšić na toj funkciji su bili po jedan mandat, dok su se Mustafa Mujezinović i Nedžad Branković zadržali i manje od toga.

„Ako se kockice slože, svakako bih se prihvatio tog posla“, rekao je Novalić. Slične poruke slao je i Šefik Džaferović uoči kandidature za člana Predsjedništva BiH. „Ako stranka tako odluči“. U slučaju Džaferovića stranka je odlučila pozitivno. Čeka se stav u slučaju „Novalić“, izvijestio je NAP.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close