-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Facebookom se proširila nova velika prevara, korisnici masovno ostaju bez profila

Društvenom mrežom Facebook proširila se nova velika prevara zbog koje njeni korisnici u narednim danima trebaju biti posebno oprezni.

Jedna od prevara je ranije bila česta, a pokazala se prilično učinkovitom među korisnicima Facebooka odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Takve se poveznice s naslovom “Vidi ko je poginuo u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao” i uz koji je link na ono što izgleda kao video dotične nesreće objavljuju kao statusi, a kako se u njima ne spominje ko je umro, korisnici često i ne razmišljajući klikaju na njih i tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično – piše Index.hr.

Ne radi se o snimci nesreće, nego o nečemu puno ozbiljnijem. Nakon što korisnici kliknu na poveznicu, link ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako žele pročitati vijest, moraju upisati svoje korisničko ime i lozinku sa Facebooka.

Time ih zapravo predaju prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Također, time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uvjerljiva jest u tome što se, nakon što neko nasjedne na nju, ista poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primatelji neće niti razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine.

Ako vam se takva objava pojavi na naslovnici, a vi ste tagovani – ignorišite je, bez klikanja. Možete je prijaviti, klikom na tri tačkice u gornjem dijelu objave i odabirom “Prijavi”. U prozoru koji će se pojaviti odaberite zašto prijavljujete tu objavu i pošaljite prijavu.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close