Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. ipak će biti održano u Francuskoj?

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. godine koje se igra u Francuskoj ne bi trebalo biti otkazano nakon terorističkih napada u Parizu koji su se dogodili 13. novembra u kojima je poginulo 129 osoba, a više od 350 je ranjeno, piše BBC. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država (ISIL)

Organizator EURO 2016 Jacques Lambert kazao je da je rizik postojao i tokom januara kada je u Parizu izvedeno nekoliko terorističkih napada, a da je sada i veći. Tada je napadnut satirični magazin Charlie Hebdo, jevrejska prodavnica i policajka, a ubijeno je 18 osoba.

“Poduzet ćemo se sve neophodne odluke kako bi Euro 2016 bio održan u najboljim sigurnosnim uslovima. Sigurnost na stadionima funkcioniše dobro, ali rizik je na ulicama tokom sponatnih okupljanja”, kazao je Lambert.

Inače, finalna utakmica Euro 2016 trebala bi se održati 10. jula 2016. godine na Stade de France u čijoj je blizini u petak odjeknula eksplozija u kojoj je poginulo nekoliko osoba. Na tom stadionu bio je i francuski predsjednik Francois Hollande koji je evakuisan, a trebao je biti odigran prijateljski susret Njemačke i Francuske.

Inače, tokom ovog vikenda zbog terorističkih napada i rizika otkazani su brojni sportski događaji u Francuskoj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close