Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše do 20 godina: BiH igra najbolju košarku

Glavni grad naše države domaćin je Evropskog prvenstva B divizije za košarkaše do 20 godina, a ako je suditi po uvodna tri kola, reprezentacija Bosne i Hercegovine igra najbolju košarku na prvenstvu.

Naše košarkaške nade na otvaranju su visoko nadigrale selekciju Belgije sa 71:50, da bi u drugom kolu zmajevi bili još uvjerljiviji protiv Kipra (104:56), a onda je uslijedila pobjeda sa još većom razlikom protiv Rumunije – 96:40.

Nurkić lider

Svakako da ovi rezultati nisu iznenađenje, već su plod mukotrpnog rada i velikog talenta jedne sjajne generacije sa Jusufom Nurkićem na čelu. Veliku pomoć našem centru pružaju Nedim Buza, Adin Vrabac, Stefan Glogovac, a ne treba umanjiti ni doprinos ostalih košarkaša.

Selektor naše mlade reprezentacije Alen Abaz nije skrivao zadovoljstvo nakon stopostotnog učinka na startu prvenstva, ali je istakao kako njegovi izabranici ne smiju sebi dozvoliti da dođe do eventualnog opuštanja.

”Moramo ostati čvrsto na zemlji i ne dozvoliti sebi neko opuštanje. Naša filozofija je da idemo korak po korak, iz utakmice u utakmicu, a tek sada nam slijede pravi izazovi. Idući susret protiv Estonije nam je jako bitan, a pored svega moramo obratiti pažnju i na drugu grupu. Tamo se nekoliko selekcija bori za prvo mjesto, a koliko smo mogli vidjeti tu se izdvajaju Finska, Bjelorusija i Ukrajina”, rekao je Abaz i osvrnuo se na igre naše najboljeg igrača:

Zahvala navijačima

”Bitno je dizati formu Jusufa Nurkića, koji nije bio sa nama na pripremama. Njegova dobra igra i učinak itekako su nam potrebni, a evidentno je da se on popravlja kako turnir odmiče.”

Selektor naše selekcije na kraju je zahvalio publici na velikoj podršci tokom dosadašnjeg dijela prvenstva i ponovo pozvao navijače da ih podrže i u narednim izazovima, kako bi se bh. zmajevi domogli elitnog ranga.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close