Evropski pokret u BiH: “Kurčeva davorija” ili “Pičkin dim”

Vjerovatna da postoji milion primjera u ovdašnjoj društvenoj zbilji, koji zorno ilustriraju besmislenost kao društvenu vrijednost. Za takve društvene tvorevine narod ima slikovite kvalifikacije, pomalo vulgarne ali pojednostavljeno precizne i tačne: “Kurčeva davorija” ili “Pičkin dim”.
Pojašnjenja radi;
vukajlija.com;
1. Kurčeve davorije – Kratka jezička konstrukcija koja služi za naglašavanje upitnih formi koje bi se u normalnim okolnostima mogle protumačiti kao isuviše blage. Direktan udarac kramponom u cjevanicu usljed propasti nečijeg dijela, radnje ili bar pokušaja.
Vapaj gistro saosjećanja pretočen u vulgarne riječi koje ne prestavljaju uvredu, više nekakav oblik saučešća prema situaciji u kojoj se neko nalazi. Ne toliki produkt zdravorazuma i volje koliko spontanosti i afekta.2. “Pičkin dim” – Slovo O u azbuci dimnih signala sjevernoameričkih Indijanaca. Trivijalno dostignuće. Zadatak ili prepreka koju je vrlo lahko savladati.  Nasuprot brojnim nagađanjima, pravi pičkin dim ne postoji, a porijeklo riječi najvjerovatnije predstavlja vezivanje prvog dijela složenice, (to još uvijek niko nije definisao!) – pička koji označava slabića, i dima koji i inače ne predstavlja nikakvu prepreku.Kontekstualno, sve prethodno napisano odnosi se na ovdašnji nevladin sektor sa naglaskom na “poduzetničke” projekte “potrošenih” političara, koji su vlastiti egzistencionalizam zaokružili međunarodnim novcima prodajući nam “Muda pod bubrege”.
Značenje:
prevariti nekoga davši mu nešto bezvrijedno ili manje vrijedno pod krinkom vrjednijeg.

www.magazinplus.eu

U kontekstu prethodno rečenog donosimo sljedeću vijest – preuzimamo agencijsku vijest FENE:

Praštalo: BiH je poput vulkana

BUDVA – Bosna i Hercegovina je poput vulkana koji može mirovati 1.000 godina, ali već sutra može eksplodirati. Ovu ocjenu je danas u Budvi iznio predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, govoreći kao jedan od panelista drugog dana Kongresa Evropskog  pokreta International koji se održava pod nazivom “Jačanje civilnog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima”.

Praštalo je rekao da od mira i stabilnosti u BiH zavise mir i stabilnost u cijelom regionu, te upravo radi toga proces evropskih integracija svih zemalja regiona dobija na značaju i nema alternative.

– U svim zemljama regiona bilježi se napredak u procesu evropskih integracija, dok u BiH taj proces stagnira, prije svega zato što ne postoji politički konsenzus o procesu evropskih integracija kao vitalnom državnom interesu – kazao je on.

Praštalo je upozorio da se BiH nalazi na prekretnici – ili disolucija ili integriranje u EU.

– A disolucija nije moguća mirnim putem i bila bi uvod u novi rat u BiH, što bi se odrazilo na cijeli region, čime bi Balkan, umjesto regiona mira, prosperiteta i saradnje, ponovo postao region problem – ocijenio je.

Smatra da bi za BiH bilo posebno značajno da Srbija nastavi svoj evropski put radi tijesne povezanosti sa BiH, a na taj način bi i srpski narod u BiH, poput hrvatskog, dobio pozitivan primjer i prihvatio evropske integracije kao svoj interes.

Također, zaključio je, od velikog značaja za situaciju u BiH bilo bi poželjno da se nastavi proces saradnje Evropske unije i Republike Turske.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close