Evropski parlament: Usaglašen tekst rezolucije o Srebrenici

Predstavnici vodećih političkih grupa u Evropskom parlamentu usaglasili su danas nacrt rezolucije o Srebrenici, u kojem se oštro osuđuje zločin u Srebrenici koji se “u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid”.

O nacrtu, koji je nastao usaglašavanjem prijedloga koji su juče podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje evroskeptične stranke), glasaće se sutra na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, prenosi Tanjug.

Kao odgovorne za “masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice” nacrt označava “snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učešće paravojnih i neregularnih jedinica”.

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se “oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali”, te da su “na hiljade žena i djece deportovane, a mnoge žene su i silovane”.

“Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda BiH”, navodi se u tekstu, u kojem se ističe i saodgovornost UN, koje “nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike zaštićenih zona”.

U prijedlogu rezolucije se najoštrije osuđuju i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučešća.

U dokumentu se ističe i da se zločin poput onog u Srebrenici nikada ne smije ponoviti i da će Evropski parlament učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi, te se “odbija svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida”.

Od političkih lidera u BiH se traži da “priznaju događaje iz prošlosti” i da zajedno rade da obezbijede bolju budućnost svim građanima, a od susjednih država, ali i vjerskih lidera, umjetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnog društva se traži da im u tome pomognu.

Evropski parlament u dokumentu naglašava posvećenost EU evropskoj perpektivi i pridruživanju BiH i svih država zapadnog Balkana, kao i važnost regionalne saradnje u tom procesu.

“Evropski parlament podstiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promovišu razumijevanje uzroka takvih zlodjela i podižu svijest o potrebi održanja mira i promovišu ljudska prava i međuvjersku toleranciju”, navodi se u dokumentu, uz “posebnu podršku ‘Majkama Srebrenice i Žepe’ na podizanju svijesti i građenju osnova za pomirenje”.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close