Evropski parlament postigao dogovor o bankarskoj uniji

Članice Evropske unije i Evropski parlament postigli su danas dogovor o novom regulatornom sistemu za gašenje posrnulih banaka, prije nego one nanesu štetu široj ekonomiji.     

Prema najnovijem dogovoru, Mehanizam jedinstvenog rješenja (MJR), sa sredstvima od 55 milijardi eura koje će obezbijediti same banke i koja će biti iskorišćena za plaćanje troškova likvidacije posrnulih kreditora, u potpunosti će postati operativan kroz osam a ne deset godina kako je prvobitno predviđeno, izvjestio je Reuters.
Dogovorom je, takođe, predviđeno da Evropska centralna banka (ECB) preuzme primarnu ulogu u gašenju banaka, kao i da u slučaju pražnjenja Fonda, on neće moći da uzme pozajmicu od spasilačkog fonda eurozone.
Parlament se prethodno usprotivio dogovoru koji su evropski lideri postigli u decembru, a tiče se načina gašenja oslabljenih banaka, uz tvrdnje da je pomenuti mehanizam previše glomazan, prenio je Frans pres.
MJR čini drugi stub evropske bankarske unije, koja bi trebalo da profunkcioniše ove godine kada ECB preuzme ulogu bankarskog regulatora.
Zadatak bankarske unije je da povrati povjerenje između banaka i poveća kreditiranje širom eurozone, pružajući podršku privrednom rastu u tom bloku.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close