Evropska inspekcija ne dolazi u BiH, ništa od izvoza u Hrvatsku?

Bosna i Hercegovina nije na zvaničnoj listi posjeta misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije, takozvane FVO insepkcije, za 2013. godinu, a od njihove ocjene zavisi izvoz proizvoda u EU.

To u praksi znači da BiH ove proizvode od 1. jula  više neće moći izvoziti u susjednu zemlju, a poznato je da to znači gubitak značajnog tržišta.
Prema određenim procjenama BiH u Hrvatsku izvozi oko 40 miliona litara mlijeka godišnje, što znači da to mlijeko ostaje u BiH.
Zahtjev za dolazak FVO inspekcije u BiH Ured za veterinarstvo naše zemlje poslao je u decembru 2012. godine.
Međutim, niti BiH ima na spisku zvaničnih posjeta FVO inspektora niti je u Ured došao upitnik koji treba popuniti i poslati u FVO, izvještava Oslobođenje.
Upitnikom (ima 150 stranica) FVO ispituje kako je uređen sistem veterinarske kontrole u BiH, kakvi su laboratorijski i proizvodni kapaciteti, programi kontrole zaraznih bolesti vezanih za određene životinje itd.
Ovaj upitnik je zapravo jedan od pokazatelja dolazi li FVO inspekcija u određenu zemlju ili ne. Ukoliko su planirali doći ovaj upitnik je trebao stići i trebalo ga je početi popunjavati da bi se inspektori mogli oečkivati u februaru.
Ranije je iz Ureda za veterinarstvo BiH najavljivano da će FVO inspekcija doći u februaru ili početkom marta, a kako je rečeno u Uredu direktor ove institucije Ljubomir Kalaba ima obećanje Petere Sorensena, specijalnog predstavnika EU u BiH, da će inspekcija FVO doći.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close