“Evrope više nema, pobijedila je Njemačka”

Grčka bez radikalnog otpisa dugova ne može preživjeti, a pogrešna politika štednje koju za račun međunarodnog kapitala forsiraju Njemačka i “birokrati iz Bruxellesa” morala bi biti upozorenje Sloveniji i drugim manjim članicama eurozone što im se i samima može dogoditi, tvrdi ugledni slovenski ekonomist Maks Tajnikar.

“Politika koju nudi Europska komisija uništava Europu u korist Njemačke, te na štetu država kao što su Grčka i Slovenija”, naveo je u opširnoj analizi naslovljenoj “Europe više nema, pobijedila je Njemačka” nekadašnji ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani.

Njemačka štampa je zadnjih mjeseci više puta upravo Sloveniju i njenu politiku štednje isticala kao primjer Grčkoj kako se fiskalnim mjerama, reformama i rezovima potrošnje može doći do novog rasta i izlaska iz recesije, no Tajnikar ocjenjuje da se takvih njemačkih pohvala treba čuvati i uzimati ih sa zrnom soli.

“Komično je danas slušati tumačenje našeg premijera Cerara i ministra financija Dušana Mramora da smo spremni na sve grčke scenarije, a sve što su napravili jest da su posvojili (njemačke) stereotipe o Grčkoj, čime se radi povijesna šteta Europi”, naveo je Tajnikar u članku u ljubljanskom Delu.

“Teza kako Grci politikom štednje, koja se pokazala neučinkovitom, mogu otplatiti svoj dug je velika pogreška koju ponavljaju neupućena javnost i politički napaljeni europski lideri kojima smeta lijeva orijentacija grčke vlade”, navodi Tajnikar u svom prilogu.

Prema njegovom bi amortizacijskom izračunu servisiranje grčkih dugova “pojelo” većinu pretpostavljenog bruto proizvoda te zemlje, čak i ako bi im se rok otplate produžio na sto godina pa je jedino rješenje za “spašavanje” periferne članice eurozone otpis 30 do 40 posto grčkog duga uz najmanje 10-godišnji moratorij na otplatu glavnice.

Sadašnjom politikom štednje, koja ide u korist Njemačke iza koje stoji međunarodni kapital, koristi jedino Njemačkoj i razvijenijim članicama eurozone, dok će periferne članice s vremenom postati izvoznice radne snage u Njemačku i sjeverne zemlje pa će se Europa opet pretvoriti u kontinent gastarbajtera, kakav je nekoć i bila, navodi Tajnikar.

Nakon Grčke, u eurozoni može lako postati suvišna još neka članica eurozone koja se nađe u problemima, pa i Slovenija. Ako Europa u eurozoni ne treba Grčku, može se dogoditi da joj sutra neće biti potrebna ni Slovenija, navodi Tajnikar za ljubljansko Delo, prenosi Fena.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close