-TopSLIDEBiHPrivreda

Evropa se okreće vozovima: BiH ne prati ulaganja u željeznice

Još ranije smo pisali kako Evropa proživljava pravu renesansu kad su u pitanju željezničke veze.

S obzirom da putovanje vozom ostavlja manji ugljični otisak od letenja, brojne evropske države ulažu ogroman novac u modernizaciju željezničkih koridora koji će omogućiti brže veze vozom nego dosad.

Samo u ovoj i narednoj godini u planu je otvaranje ili modernizacija dvadesetak konekcija.

Bosna i Hercegovina za sada je daleko od evropskih trendova, iako je po izvještajima svjetskih medija putovanje vozom u BiH na relaciji Sarajevo – Mostar i dalje prema Pločama jedno od najljepših u Evropi.

Ipak, i pored dobrih rezultata koje Željeznice FBiH bilježe zadnjih godina, podrška sa nivoa vlasti uporno izostaje.

Željeznice FBiH već imaju vozove plaćene preko stotinu miliona KM, sa kabinama za spavanje i tuševimama, ali ne i podršku za modernizaciju pruga i dodatna ulaganja kako bi se iskoristio njihov puni potencijal.

Važno je istaći podstak da kompletna elektrifikacija oko 200 kilometara pruge košta koliko dva kilometra autoputa. Uz to Željeznice FBiH voze duplo više tereta nego cestovni saobraćaj.

U godini iza nas Željeznice FBiH su ostvarile najbolje finansijske rezultate u posljednjih 30 godina. Ukupni prihodi u 2022. godini iznosili su 127,9 miliona KM, a ukupni rashodi 126,7 miliona KM. Ostvarena neto-dobit iznosi 1,2 miliona KM.

U 2022. godini, Željeznice FBiH prevezle su 8.053.533 tona robe, što je za 49.134 tona više nego u 2021. godini, kada je prevezeno 8.004.419 tona robe. Ukupni prihodi od robnog saobraćaja iznose 89,9 miliona KM i veći su za 19,8 % u odnosu na 2021. godinu.

U putničkom saobraćaju, Željeznice FBiH su u 2022. godini prevezle 360.456 putnika, što je povećanje od 170.123 putnika u odnosu na 2021. godinu, kada su Željeznice FBiH prevezle 190.333 putnika. Prihodi od putničkog saobraćaja iznose 2,1 miliona KM i veći su za 94 % u odnosu na 2021. godinu.

No sjajne rezultate ne prate konkretni potezi vlasti. O kakvom se apsurdu radi, govori činjenica da iz ove kompanije insistiraju na provođenju postojećih zakona. U cilju daljeg unapređenja rada i modernizacije Željeznica FBiH, neophodna je potpuna primjena Zakona o Željeznicama FBiH, Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja i Zakon o finansijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close