Evropa se nada da za BiH još ima spasa: EU produžila mogućnost sankcija za bh. političare!

Evropska unija produžila je pravnu validnost odluke o sankcioniranju bh. političara ili organizacija koje rade na potkopavanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, prijete sigurnosti BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odluku o produžetku funkcioniranja mehanizma, za koji se očekivalo da bi mogao primorati bh. političare da deblokiraju evropski put i prekinu sa negiranjem državnosti BiH, produžilo je Vijeće za vanjske poslove EU na prijedlog baronese Catherine Ashton.

Nova odluka objavljena je u službenom glasniku EU 17. februara i ona je samo produžetak odluke o nametanju sankcija koja je usvojena 21. marta 2011. godine.

Međutim, ovaj mehanizam sankcija protiv političara i pravnih osoba, koji uključuje zamrzavanje finansijskih sredstava koje ta osoba ili organizacija ima bilo gdje u Evropskoj unijij, zabranu putovanja u države članice i suspenziju bilo kakve finansijske pomoći od EU, do sada nije bio upotrijebljen prema nekom pojedincu ili organizaciji, iako nije manjkalo ataka na BiH i Dayton.

Jedino što je Brisel uradio jeste suspenzija paketa pomoći iz IPA fondova, no to nije bilo usmjereno prema onima koji ugrožavaju BiH i Dayton, nego prema institucijama koje su zbog neefikasnosti zakasnile u korištenju fondova.

Prema odluci o restriktivnim mjerama navedeno je da se lista osoba pod sankcijama utvrđuje na prijedlog baronese Ashton, a usvaja je Vijeće za vanjske poslove EU. Također, pružena je i mogućnost osobama koje se nađu pod sankcijama da iznesu svoju argumentaciju protiv te odluke.

Prema nezvaničnim izvorima agencije Patria iz Brisela, nije isključeno da je produženje validnosti ove odluke upravo u ovom trenutku, kada se planira posjete baronese Ešton BiH, signal da bi EU mogla biti spremna i primijeniti njen mehanizam.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close