Evropa obilježava prvi evropski dan mikrokreditiranja

Širom Evrope danas se obilježava prvo “Evropski dan mikrokreditiranja”.

Evropski dan mikrokreditiranja (European Microfinance day) zajednički organizuju dvije evropske mikrofinansijske mreže EMN i MFC. Cilj obilježavanja evropskog dana mikrokreditiranja je podizanje svijesti o mikrokreditiranju kao dobrom načinu za borbu protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti građana u Evropi. Centralni događaj je održan u Briselu, 19. oktobra, sesijom namijenjenoj predstavnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske investicione banke, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i ostalih EU institucija. Više različitih događja biće izvedeno širom Evrope u organizaciji lokalnih partnera, mikrofinansijskih organizacija, članova EMN mreže.

Obilježavanju Evropskog dana mikrokreditiranja, pridružila se i Partner mikrokreditna fondacija, koja već 19 godina pruža finansijske usluge ekonomski aktivnoj populacji koja ima otežan ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja.

Partner MKF svoje poslovanje obavlja putem 60 poslovnica raspoređenih na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

U proteklih 19 godina, Partner je plasirao blizu 400.000 mikrokredita u ukupnom iznosu od 1.212.000.000 KM. Većinu svojih kredita Partner MKF plasira u ruralna područja, tako da je od početka rada, na ova područja plasirano blizu 300.000 mikrokredita. Posebnu pažnju Partner posvjećuje uključivanju žena u biznis, a broj izdatih mikrokredita ženama iznosi 180.000. Kategorija klijenata koja je posebno važna Partner MKF su mladi.

Do sada je ovoj populaciji plasirano 85.000 mikrokredita, pomažućim im da svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini.


Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close