PolitikaRegion

Evropa još nije propala

VLADIMIR GLIGOROV

Ako ste Stiv Benon i skloni da učite, nauk tek održanih izbora za Evropski parlament bi morao biti da ne znate baš mnogo o Evropi. Jeste, Salvini je dobro prošao u Italiji, ali su se demokrati oporavili. Le Pen je dobila više glasova i poslanika od Makrona, ali manje nego pre pet godina. I svakako ne može da pobedi ni na parlamentarnim niti na predsedničkim izborima. Slično je sa Faražom u Britaniji, jer nije povećao podršku, uprkos veoma niskoj izlaznosti. I to je otprilike to. Tu su naravno Orban i Kačinjski i niska izlaznost u malim bivšim socijalističkim zemljama, ali one svakako neće promeniti Evropsku uniju.

Izgubili su konzervativci i socijalisti, a dobili na snazi zeleni i liberali. Uz značajno veću izlaznost, što je verovatno najznačajniji ishod ovih izbora. To će svakako otežati izbor članova Komisije i svih ostalih ključnih položaja u Uniji. Važnije od toga, ishod izbora bi trebalo da podstakne reforme, od kojih zapravo i zavisi opstanak Evropske unije.

Prvi komentari ukazuju na rascepkanost Parlamenta. Ali to bi zapravo trebalo da je očekivano budući da je reč o proporcionalnom izbornom sistemu. U njemu, koalicije se sklapaju posle izbora, a ne pre njih, kao u slučaju većinskog izbornog sistema. Ovo ponekad buni posmatrače britanskih izbora, jer bi Brexit stranka, da je reč o većinskom izbornom sistemu, koji se koristi u Engleskoj, osvojila ubedljivu većinu, recimo u Westminsteru. Dok, zapravo, rezultati, posebno ako se uzme u obzir niska izlaznost, gorove o podršci većine članstvu Ujedinjenog kraljevstva u Evropskoj uniji.

Konačno, ostaviviši detalje za kasnije, relativni neuspeh socijalista i konzervativaca ukazuje na probleme sa kojima se suočavaju stranke sa klasnim i nacionalnim programima. Socijalisti nisu dosledni internacionalisti, dok nacionalisti, umereni ili ne, teško međusobno sarađuju. Tako da socijalna Evropa i Evropa nacija, ili obe zajedno, nemaju šta da ponude evropskim reformama. Verovatno mogu da ih zaustave, što je ključni izazov za čitav proeveropski pokret.

Peščanik.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close