-TopSLIDEKolumne

Evropa je odavno pod zastavom fašizma: Svjedočimo li kartografsko – krstaškom ratu protiv BiH?

Piše Rasim BELKO (rasim@nap.ba)


Nacionalsocijalizam se vratio u Evropu i na Planetu. Dobro došli u novu predhitlerovsku eru. Napisao sam ovo jula 2020. godine dok se naša civilizacija borila za preživljavanje u brobi protiv koronavirusa. 

No, očito je da iza smrtonosnog virusa dolazi smrtonosniji talas spreman da iznova razori čovječanstvo. Evropski kontinent ispunjen komplikovanim rasporedom navećih svjetskih sila i njihovih savjetnika, finansijskim, geostrateškim i političkim interesima prvi je počeo pokazivati znake podrhtavanja pred naletom novog fašističkog talasa. 

Čak i oni koji su do moći došli kao ljevičari ili neki umjereni centar odlaze krajnje desno i postaju dodatna opasnost po Stari kontinent. 

U Francuskoj Emmanuel Macron sve je bliži pozicijama Le Pen, nego politici centra. U Hrvatskoj Zoran Milanović, u predsjedničku fotelju ušao kao ljevičar, onaj klasični iz priručnika, ali vrlo brzo postao veći “pjevač” nacionalističkih pjesama od Thompsona i Škore zajedno. 

U Sloveniji je Janša skliznuo još desnije, Vučić drži kontinuitet agresivnog nacionalizma u Srbiji, Orban je otvoreno pokazao fašizam. U Crnoj Gori razbuktana buktinja agresivnog klera Srpske pravoslavne crkve koji vijekovima sanja “srbski svet”. 

I kada ih sve sabereš, a nisu usamljeni u obnovi evropskog fašizma, dobiješ tačku koja ih u mnogome povezuje, tačku ključanja i povezivanja koja bi mogla aktivirati fašistički evropski balon. 

Bosna i Hercegovina dugo nije bila među sadržajima političkih agendi Evropske unije. Međutim, bojim se da se u pogrešno vrijeme i iz pogrešnih razloga vratila u agendu evropske birokratije. Dugo se i Evropa nije našla u ovoj situaciji da joj ugrožavaju opstojnost.

No, kartografi koji su već krvarili ruke u cijepanju Jugoslavije, ponovo su na sceni, skriveni iza papira koji to nisu i priča o nacionalnim državama Srba, Hrvata i Albanaca. 

No, na Balkanu se ni crtati nije moglo bez problema, a praviti karte znači zazivati povratak apokalipse rata koja svakih 50-ak godina razori i unazadi samo jednu državu. Jer, u prosjeku, na svakih 50-ak godina ginu generacije Bosanaca i Hercegovaca u ratovima koje nisu tražili, ali su ih na ratovanje primorali. Jer, odbrana doma i ognjišta svoga je najsvetiji rat. 

Vučić nije ni humanista ni humorista, nije nikakav ekonomski obnovitelj Srbije i Balkana. Da, baš to hoću reći, svako ko povjeruje u Vučićevu dobrotu osjetit će golgotu kakvu je osjetio i ‘90-ih. Vučić pravi puteve kako bi povezao zemlje Vučićevog carstva, od Beograda do Banjaluke, preko Trebinja do Podgorice. 

S druge strane dva politička lutka Vatikana i Berlina s već podebelim dosijeom fašističkih izjava i izreka. Andrej Plenković i Zoran Milanović, jedan birokrata koji je postao nacionalista, drugi ljevičar koji pleše fašističke plesove. Prvom je sve cool i lagano, drugom sve big šit. No, poput Vučića i oni sanjaju svoj san. Ne, ne mogu više govoriti o njihovom mješanju u reforme bosanskohercegovačkog društva i sistema. Jer očito je da njima reforma nije plan nego krinka. 

Vrijeme je da i otvoreno kažu da osokoljeni podrškom evropskih, političkih i klerikalnih centara, hrvatski hajduci Andrej i Zoran žele crtati posljednju kartu na teritoriji BiH, prije nego je podijele sa braćom Srbima. 

Do sada su i srpski i hrvatski fašiti lajali i režali otvoreno na Bosnu i Hercegovinu, svi smo znali što planiraju, ali svijet je bio čvrsto utvrđen protiv takvih paklenih planova. 

A onda smo se mi udaljili od svijeta, upali u kolotečinu dubokog bunara plitkih mozgova. I sada pred vratima imamo poštare sa svih strana svijeta, fašiste iz Srbije i Hrvatske, mafijaše i fašiste iz Slovenije, non – paper, Merkel s ruskom zastavom, Macrona što nosi grb srpske Crne Gore, Orbana kako plovi Dunavom i nosi veliku kartu Evrope u kojoj nema muslimana. 

Nije ovo prvi put da se navodno poraženi fašizam diže jači i moćniji. Svaki put kada je svijet pomislio da ga se riješio, on se vraćao i u ambis nosio milione života i sudbina. 

Ambis je sudbina namijenjena Bosni i Hercegovini novim buđenjem evropskog fašizma i nacionalizma. Ambis u kojem će nestati jedan narod – bošnjački i jedna nacija bosanska. I hercegovačka. 

Uvjeravat će vas evropske birokrate, skriveni fašisti iza demokratskih paravana da Evropa neće dozvoliti nove ratove, nove karte i nove podjele. Baš kao što su nas uvjeravali ‘90-ih, baš kao što su napadnutom oduzeli pravo na oružje za odbranu. 

Baš kao što nas sada uvjeravaju da prekrajanja granica neće biti, a Vučić u četvrtak dolazi s makazama i markerima kod Dodika. Vodi i Anu, bit će tu i Cvijanović i Višković. Savršeno društvo za iscrtati srbski svet. 

Evropa je odavno pod zastavom fašizma, samo smo mi prenisko pa to ne vidimo. 

Progledajmo,

SMRT FAŠIZMU, SLOBODA BOSNI  I HERCEGOVINI!

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close