Evo četiri razloga zašto je dobro započeti dan šoljicom kafe

S obzirom da je popularna širom svijeta, kafa je vjerovatno najbolji i najdostupniji izvor antioksidanasa u globalnoj ishrani. Iako se velike količine ne preporučuju svima, za neke od nas bi to mogla da bude superhrana vijeka.

Maksimu kojom se vodi svaki nutricionista dao je još osnivač medicine Hipokrat prije više hiljada godina: “Neka hrana bude tvoj lijek i lijek neka bude tvoja hrana”.

Kada pročitamo tu zapovijest zdravog života, prvo pomislimo na dosta povrća, integralnih žitarica i hranu koja je dobra za naše tijelo, ali nije baš ukusna.

Ali šta je sa svjetski popularnom kafom, koja je moćni izvor antioksidanasa? Evo četiri razloga zašto je dobro započeti dan šoljicom kafe:

1. Može da smanji rizik od smrti

Svi ćemo na kraju umrijeti, ali izgleda da kafa produžuje život ljudima sa određenih hroničnim stanjima, kao što su srčana oboljenja i dijabetes. Studija iz 2012. je pokazala da tri ili više šoljica kafe, bez obzira da li je sa ili bez kofeina, mogu značajno da produže život.

2. Pomaže naš reproduktivni sistem

Muškarci koji piju bar šest šoljica kafe na dan, smanjuju rizik od kancera prostate za 20 procenata, pokazala je studija iz 2011. Druga studija je pokazala da žene koje piju više od četiri šoljice kafe na dan imaju 25 procenata manji rizik da će dobiti emdometrijalni karcinom.

3. Štiti vaš mozak 

Oni koji piju kafu vjerovatnije će odoljeti razvoju demencije i Alchajmerove bolesti kasnije u životu, sudeći prema studiji iz 2009. Sam miris kafe, pokazala su istraživanja, pomaže da se smanji stres zbog neispavanosti.

4. Može da vam pomogne da ojačate mišiće i – DNA

Studija objavljena u časopisu “Ćelijski metabolizam” otkrila je da kofein ima sličan efekat na naše mišiće kao vježbanje, tj. pomaže izgradnju mišića. Mada to naravno ne znači da odmah treba da prestanete sa vježbanjem.

Konzumiranje kafe u velikim količinama nije za svakoga: Treba da ga izbjegavaju trudnice i žene koje prolaze kroz vještačku oplodnju, kao i oni koji se bore sa nesanicom ili depresijom.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close