Eurosong: Već odustalo šest zemalja, BiH još neizvjesna

Bilo je vremena kada se veliko muzičko takmičenje Eurosong s nestrpljenjem iščekivalo, kada je cijela nacija disala jednim plućima i srcima bodrila svoje predstavnike. Bilo je vremena, ali vremena se mijenjaju.

Posljednjih godina sve se manje govori o šouu koji je nekada bio velik i nedodirljiv. Još 232 dana, koliko je ostalo do početka novog takmičenja u Kopenhagenu 2014., odbrojavaju se, izgleda, jedino na zvaničnoj internet-stranici Evrovizije.

Sve manje se sjećamo pobjednika i njihovih pjesama. Malo ko bi danas znao dati odgovor na pitanje: “Znači li vam nešto ime Emili de Forest (Emmelie)?”. A, riječ je o 20-godišnjoj pobjednici Eurosonga 2013 u Malmeu, koji je održan u maju.

Fer rezultati

I finansijske krize uveliko su se odrazile na jedno od najstarijih muzičkih nadmetanja u Evropi, a veliku sjenu na Eurosong bacili su i skandali i sumnje u namještanje glasanja. Posljednji u nizu je slučaj Azerbejdžana, protiv kojeg je pokrenut postupak dokazivanja i zbog čega su članovi Referentne grupe EBU-a odlučili napraviti promjene vezane za žiri.

U Kopenhagenu, gdje će 10. maja biti održano 59. izdanje takmičenja, neće biti Hrvatske, Andore, Luksemburga, Monaka, Maroka i Slovačke… Pitanje je hoće li se na ovim zemljama i zaustaviti osipanje učesnika. Zbog privilegije pet velikih zemalja, koje se direktno plasiraju u finale, od Evrovizije je ranije odustala i Turska, koja ove godine organizira Turkoviziju.

Cijena kotizacije

Pitanje je i hoće li BHRT prevazići ekonomsku krizu te hoće li naša zemlja sljedeće godine, ipak, imati svoga predstavnika. Odluka još nije pala. Ekonomska računica postala je baza događaja.

Starta na Eurosongu nema bez najmanje 50.000 KM, koje BHRT mora uplatiti, pa tek onda krenuti s kovanjem planova i realiziranjem cijelog projekta čija cijena, prema nekim procjenama, na kraju prelazi 300.000 KM.

Kotizacija se za svaku zemlju učesnicu utvrđuje po jasno određenim kriterijima EBU-a. Na nju utječe broj stanovnika, odnosno veličina i standard zemlje, kao i broj zemalja učesnica te godine.

Zbog svega ovoga, nije malo onih koji su skloni mišljenju da Eurosong polako gazi vrijeme i da će na kraju ostati još manifestacija zemalja ruskog i skandinavskog bloka, čijeg pobjednika će određivati interesne skupine, a ne muzički kvalitet.

Irci prednjače

Prvo Eurosong takmičenje održano je 1956. godine u švicarskom Luganu, a više od 50 puta na njoj su se takmičile Njemačka, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Irska, Norveška, Španija, Švedska, Švicarska i Holandija, dok sa čak sedam pobjeda prednjači Irska.

Bosna i Hercegovina prvi put imala je svog predstavnika u Dablinu 1993. godine, kada je pjesmu “Sva bol svijeta” izveo Muhamed Fazlagić Fazla. Zaključno sa 2012. BiH je na Eurosongu učestvovala 18 puta.

www.magazinplus.eu – Avaz, A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close