Kultura življenjaLifestyle

Europski sud: Kritiziranje Muhameda zato što je oženio 6-godišnju djevojčicu …

EUROPSKI SUD: Kritiziranje Muhameda zato što je oženio 6-godišnju djevojčicu – JE GOVOR MRŽNJE!

Europski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu presudio je da Austrijanki, koja je osuđena jer je nazvala muslimanskog proroka Muhameda pedofilom

U presudi koja je donesena u četvrtak, Europski sud za ljudska prava (ECHR) navodi da su austrijski sudovi pažljivo balansirali između “prava na slobodu izražavanja s pravom drugih da se njihovi religiozni osjećaji zaštite te su ispunili legitimni cilj zadržavanja religioznog mira u Austriji”.

Neimenovana Austrijanka održala je 2009. dva seminara na Institutu za obrazovanje Slobodarske stranke Austrije, krajnje desne stranke koja je trenutno u vladi kao koalicijski partner premijera Sebastiana Kurza.

Na tim seminarima, naslovljenima “Osnovne informacije o islamu”, Austrijanka je među ostalim rekla da je Muhamed sklopio brak sa šestogodišnjom Ajšom, te da je konzumirao taj brak kad je ona imala devet godina.

Kažnjena jer je pitala: “Kako to zovemo, ako ne pedofilija?”

“Muhamed je volio to raditi s djecom”, rekla je Austrijanka i postavila retoričko pitanje: “56-godišnjak i šestogodišnjakinja? Kako to zovete? Dajte mi primjer? Kako to zovemo, ako ne pedofilija?”

Muhamed je zaista, prema islamskom učenju, konzumirao svoj brak, odnosno imao spolne odnose s Ajšom kad je ona imala devet godina, a on bio u svojim pedesetim.

Međutim, kako piše Deutsche Welle, austrijski sud odlučio je da komentari ove Austrijanske o Muhamedu predstavljaju omalovažavanje religije i odredio joj novčanu kaznu od 480 eura. Svi ostali domaći sudovi potvrdili su prvostupanjsku presudu dok slučaj nije doveden do krajnje instance, suda u Strasbourgu.

Osuđena žena je pred ECHR-om tvrdila da njeni komentari ulaze u slobodu izražavanja te da vjerske skupine moraju tolerirati kritiku. Također je navela da je htjela na taj način doprinijeti javnoj raspravi, a ne blatiti muslimanskog proroka.

Sud: Imala je za cilj ocrniti islam i muslimanskog proroka

Iako se ECHR složio da sloboda religije ne podrazumijeva i slobodu od kritike ili poricanja, odlučio je da komentari ove žene nisu bili objektivni, da nisu predstavili povijesni kontekst te da nisu imali za cilj promicati javnu raspravu.

Njeni komentari “mogli su se razumjeti samo kao da su imali za cilj pokazati da Muhamed nije dostojan štovanja”, naveo je sud i dodao da je osuđena Austrijanka imala za cilj ocrniti islam.

“Predstavljanje predmeta vjerskog obožavanja na provokativan način koji bi mogao povrijediti osjećaje sljedbenika te religije moglo bi se smatrati zlobnim kršenjem duha tolerancije”, zaključio je sud, stavljajući tako osjećaje vjernika ispred slobode izražavanja kontroverznih stavova, odnosno kritike osjetljivih tema.


(index.hr)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close