Europska unija razbjesnila Izrael: “Okupirani teritoriji i Golan nisu i ne mogu biti dio židovske države!”

Europska komisija je nakon trogodišnje debate donijela konačnu odluku kojom pod etiketom “Proizvedeno u Izraelu” u svih 28 zemalja članica Europske unije zabranjuje prodaju svega proizvedenog u područjima koje je Izrael okupirao tijekom “Šestodnevnog rata” 1967. godine.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Naravno, Izrael je bijesan zbog ove odluke Europske komisije. Razumljivo, mjere objavljene u srijedu traže da proizvođači izrijekom moraju jasno označiti da proizvodi koji se prodaju u EU dolaze iz naselja izgrađenih na “teritorijima okupiranim od strane Izraela”.

Izrael je snažno lobirao kod lidera europskih zemalja i protivio se ovakvom označavanju izraelskih proizvoda.

Ova odluka je popraćena interpretacijom da Europska unija u skladu s međunarodnim pravom ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijima okupiranim 1967. godine, a to su Golanska visoravan, Pojas Gaze i Zapadna obala, uključujući i Istočni Jeruzalem.

Europska unija ta područja ne smatra dijelom izraelskog teritorija, bez obzira na njihov pravni status prema izraelskom zakonu.

Bruxelles je jasno rekao da neće priznati nikakve promjene granica tijekom i poslije 1967. godine, osim onih o kojima se dogovore same stranke u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Na proizvodima koji se prodaju u EU se obvezno mora navesti podrijetlo, što uključuje i svježe voće, povrće, vino, med, maslinovo ulje, jaja, perad i organske proizvode, kao i kozmetiku.

Odluka kaže da označavanje mora biti točna i kupca ne smije dovoditi u zabludu.

Ovaj je potez dobio ljutiti odgovor od izraelske vlade, a Ministarstvo vanjskih poslova Izraela je izdalo priopćenje kojim osuđuje mjere Europske unije. U priopćenju izraelskog Ministarstva vanjskih poslova stoji da je odluka EU “diskriminirajuća”.

Ne smo to, nego je na svojoj Facebook stranici izraelski ministar energetike Yuval Steinitz mjeru opisao kao “prikriveni antisemitizam”, inače vječna mantra koja se ponavlja uvijek kada se kritizira politika širenja židovske države, a koju ne podržavaju ni brojni pripadnici židovske zajednice.

Izrael je okupirao Golansku visoravan i palestinske teritorije Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jeruzalema u ratu 1967. godine, a prema međunarodnom pravu mu je zabranjen bilo kakav oblik izgradnje naselja na okupiranim područjima, prenosi War Monitor.

“Mi smatramo da je ovo značajan pomak prema ukupnom bojkotu izraelskih naselja koja su izgrađena ilegalno na okupiranim palestinskim teritorijima. Odluka Europske unije je jasna poruka svima da je izraelska okupacija nelegitimna, kao svi poslovi i trgovina čime se Izrael bavi na tim teritorijima”, izjavio je Mustafa Bargouthi, viši član Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Glasnogovornik američkog State Departmenta, Mark Toner, rekao je u utorak da Izrael ne bi trebao biti iznenađen ovom odlukom EU.

On je također naglasio američko stajalište da se “protivi svakom naporu da se delegitimira država Izrael”.

Istovremeno je Toner ipak potvrdio da se američka politika po pitanju izraelskih naselja nije promijenila.

“Vjerujemo da su naselja nezakonita i štetna za mir, ali dugoročno i za samu izraelsku sigurnost”, rekao je Mark Toner.

Oko 550 000 ilegalnih izraelskih doseljenika trenutno živi u više od 200 naselja izgrađenih na okupiranim palestinskim teritorijima od 1967. godine.

EU je izraelski najveći trgovinski partner, i 2014. je međusobna  trgovinska razmjena iznosila oko 32 milijarde dolara.

Ova odluka je važna i za želje Tel Aviva za međunarodnim priznanjem izraelske “aneksije” Golanske visoravni.

Međutim, ovdje se otvara još jedno pitanje: što će se dogoditi kada počne pojačano crpljenje nafte sa sirijskog teritorija? Za Izrael ovo svakako nije dobar dobar znak i jasno je da je ova odluka presedan za sve slične odluke koje će se donositi u budućnosti.

Naime, okupirana Golanska visoravan je sirijski teritorij pod okupacijom židovske države, a nedavno se otkrilo da je Golan bogat naftom.

Iako se s obzirom na prilično agresivnu izraelsku politiku vezanu uz ovo područje takvo što i ranije dalo naslutiti, Golanska visoravan je sada i službeno bogat teritorij. Zanimljivo, iste godine kada je Izrael okupirao Golan, UN usvaja Rezoluciju 242 kojom zahtjeva povlačenje izraelske vojske. Naravno, Izrael do dan danas osporava tu rezoluciju.

Sve je postalo i predmetom sudskog spora 2013. godine, kada Izrael prava za potencijalno crpljenje nafte predaje kompaniji “Genie Energy” u vlasništvu Jacoba Rothschilda i Ruperta Murdocha, a s Dickom Cheneyem kao bivšim direktorom.

Današnjih 270 000 barela dnevno bi ubrzo mogli prerasti u milijune, pa ne čude insinuacije da Izrael itekako ima koristi od trenutnog sirijskog sukoba.

Naravno, dovoljno je pogledati tko se nalazi na rubnim dijelovima Golanske visoravni sa sirijske strane? ISIL, Al-Nusra Front i druge islamističke skupine koje se bore protiv vlade Bashara Al-Assada. Pametnome dosta.

Izrael otkrio milijarde barela nafte na sirijskom Golanu –Tel Aviv naftu smatra svojom i riskira otvaranje novog fronta na Bliskom istoku

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close