Europska unija aktivira član 42.7 – Pravo na samoodbranu i pomoć od svih

Prvi put od potpisivanja Lisabonskog sporazuma

EU PRVI PUT AKTIVIRA ČLAN 42.7: Pravo na samoodbranu i pomoć od svih
avaz.ba

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian zatražio je zvanično pomoć članica Europske unije zbog oružane agresije na tu zemlju.

To je prvi put da se tako nešto događa od potpisivanja Lisabonskog sporazuma, a više detalja bit će saopšteno tokom dana.

– U Briselu smo se upravo pozvali na član 42.7 – objavio je Jean-Yves Le Drian na Twitteru.

U pitanju je aktivacija člana 42.7 u kome se navodi da su sve članice EU u obavezi da “pruže pomoć i asistiraju na svaki raspoloživ način” u slučaju da je neka zemlja članica žrtva oružane agresije na svojoj teritoriji.

– Francuska traži od europskih partnera bilateralnu podršku u borbi protiv Daeša u Iraku i Siriji, kao i pojačano vojno učešće drugih članica u operacijama u kojima Francuska već učestvuje – rekao je izvor iz Brisela agenciji AFP.

Kako prenosi “The Guardian”, Jean-Yves Le Drian je naveo da bi partneri pomogli ili učešćem u operacijama u Siriji i Iraku ili pružanjem podrške na drugim mjestima, kako bi se rasteretila vojska Francuske.

– Francuska ne može sama – rekao je Le Drian kolegama u Briselu.

Visoka predstavnica EU zadužena za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je da je u pitanju “politički čin i politička poruka”.

Iako postoje spekulacije, Francuska se još nije pozvala na član 5 Sporazuma o NATO, koji garantuje vojnu pomoć savezniku koji je napadnut.

I član 42.7 iz Ugovora o Europskoj uniji i član 5 Sporazuma o NATO podrazumijevaju da je u pitanju pravo nasamoodbranu, u skladu s članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija.

NATO je aktivirao član 5 samo jednom – nakon napada na Njujork 11. septembra.

Autor: Redakcija – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close