Euro prema dolaru najslabiji u 16 mjeseci

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura potonuo je prošle sedmice prema dolaru 2,3 posto, što je njegov najveći sedmični pad u 16 mjeseci, jer ulagači očekuju da će Evropska centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast ekonomije.

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je prošle sedmice na samo 1,3485 dolara, znatno ispod 1,3833 dolara, najvišeg nivoa od novermbra 2011. godine, dosegnutog sedmicu dana prije.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 1 posto, na 133,10 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema ‘japancu, za 1,3 posto, na 98,70 jena.

Najveći sedmični pad eura prema dolaru u posljednjih 16 mjeseci posljedica je špekulacija ulagača da će ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. Eurozona se sporo oporavlja od recesije, dok niska inflacija otvara prostor ECB-u za smanjenje ključnih kamata, koje su već sada na rekordno niskom nivou od 0,50 posto, kako bi potaknuo rast ekonomije. Prema podacima Eurostata, u oktobru je inflacija u eurozoni skliznula s 1,1 na svega 0,7 posto na godišnjem nivou. Niska inflacija mogla bi dovesti i do rizika od deflacije u pojedinim područjima.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u eurozoni u oktobru je iznosila rekordnih 12,2 posto.

“Svjedočimo vrlo nezgodnoj kombinaciji niske inflacije i rekordne nezaposlenosti, a prema tumačenju tržišta, ECB bi mogao budno pratiti razvoj situacije”, kazao je Jeremy Stretch, strateg u tvrtki CIBC.

Uz to, prije tjedan dana tečaj eura prema dolaru dosegnuo je najviši nivo u dvije godine, što bi moglo naštetiti ekonomniji eurozone. Jačanjem eura, naime, poskupljuju proizvodi europskih kompanija na svjetskom tržištu, zbog čega bi mogao pasti njihov izvoz. Stoga bi, špekulira se, ECB mogao dodatno smanjiti ključne kamate kako bi zauzdao rast tečaja eura.

„Ne očekujemo smanjenje kamata na sjednici čelnika ECB-a u novembru, ali u decembru je takav potez moguć”, kaže Vassili Serebriakov, strateg u banci BNP Pribas.

S druge strane, dolar je posljednjih dana jačao zbog procjena da bi američka središnja banka Fed mogla smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se očekivalo.

Do prošlosedmične sjednice čelnika Feda, koji su monetarnu politiku ostavili nepromijenjenu, većina analitičara smatrala je da će središnja banka poticajne mjere smanjiti u martu iduće godine.

No, kako je u prošlosedmičnom priopćenju Fed izostavio rečenicu u kojoj iskazuje zabrinutost u vezi rasta kamata, proširile su se špekulacije da bi poticajne monetarne mjere mogao smanjiti već u decembru.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close