EU: Zeleno svjetlo za regulaciju rizičnih šema bankarskih fondova u sjeni

Evropski zastupnici dali su prošle sedmice zeleno svjetlo za regulaciju rizičnih šema bankarskih fondova u sjeni.

Odbor za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta izglasao je Nacrt novih pravila EU-a o novčanim investicijskim fondovima.

Zeleni su kritikovali usvajanje novih pravila smatrajući da će dovesti do slabljenja regulative o tom osjetljivom dijelu finansijske industrije.

Novčani fondovi (MMFs) su značajan izvor kratkoročnog finansiranja za finansijske institucije, preduzeća i vlade, ali oni moraju biti otporniji na krizu, saopćio je Odbor za ekonomska i monetarna pitanja (ECON).
Odobreni nacrt zakona predviđa veću transparentnost, informacije investitora i zaštitu ulagača.

Evropski parlament predložio je nove kategorije novčanih fondova.

Postoje dvije vrste novčanih fondova: oni koji nude stalnu neto vrijednost imovine (CNAV) po udjelu ili po dionici, npr na $ 1, € 1 ili 1 £ i distribuiraju prinos za investitore i oni koji nude promjenjivu neto vrijednost imovine (VNAV).
Prema nacrtu zakona, ECON odbora zastupnici Evropskog parlamenta predlažu ograničenje CNAV na dvije vrste: maloprodajni CNAV koji bi bili dostupni za pretplatu samo za dobrotvorne svrhe, neprofitne organizacije, javnu upravu i javne fondacije i CNAV javnog uga koji će ulagati 99,5% svojih sredstava u instrumente javnog duga.

Postojat će i novi tip fondova sa niskom volatilnosti neto imovine (LVNAV koji mogu prikazati stalnu neto vrijednost imovine, ali pod strogim uvjetima.

Nakon glasanja zastupnik Zelenih i glasnogovornik za finanijske poslove Eva Joly je izjavila:

– Zastupnici su glasli za regulaciju osjetljivog tržišta novčanih fondova koji funknionišu kao banke u sjeni. Ovo glasanje predstavlja udarac naporima za poboljšanje stabilnosti finansijskog sistema i dar za finansijski lobby, i mi se nadamo da vlade EU neće slijediti taj primjer.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) i Evropski odbor sistemski rizik (ESRB) preporučuju postepno isključivanje nekih od fondova u sjeni (Constant Net Asset Value Money Market Funds) ) jer stvaraju šire sistemske rizike. Ovi fondovi funkcioniraju poput banaka i ove banke u sjeni trebaju se jasno suočiti sa istim rigoroznim propisima.

Glasnogovornik Zelenih za finansijske i ekonomske poslove Sven Giegold dodao je:

“Ionako slab prijedlog Komisije EU dodatno je olsabljen glasanjem u četvrtak. Prijedlog Evropske komisije za uvođenje kapitalskog tampona od 3% na banke u sjeni – slično normalnim banakama – bio je već dosta slabiji od preporučenog punog ukidanja tih fondova. Zastupnici Evropskog parlamenta su glasali kako bi uklonili obaveze za kapitalski tampon slijedeći intenzivno lobiranje iz industrije. Samo jedna nova označena kategorija fondova će biti dostavljena na neambiciozno isključenje iz razdoblja od najmanje pet godina. To je tri godine duže nego u SAD-u i stoga je neprihvatljivo. Za sve ostale kategorije banaka u sjeni neće biti ukidanja. Zastupnici su također nisu podržali amandman Zelenih s ciljem ograničavanja naknade kako je navedeno u bankovnoj regulativi.
Ovo glasanje je udarac na do sada hvale vrijednu ulogu Evropskog parlamenta u jačanju finansijske regulative u odgovoru na finansijsku krizu. Ako se prijedlozi nađu u završnom zakonodavstvu, to će biti loše za regulaciju ovog sektora. Nadamo se da će na plenarnoj sjednici biti ispravljen ovaj loš rezultat”.

Novčani fondovi pružaju visoko likvidno kratkoročno kreditiranje, a ulagači nastoje diversificirati svoj portfelj na preduzetnike početnike i mala i srednja poduzeća (MSP).
Međutim, oni trebaju postati otporniji na krizu, jer se pokazalo da mobu biti nestabilni i ranjivi ako većina njihovih investitora povuče svoja sredstva istovremeno kao odgovor na tržišne turbulencije.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close