EU: Zadnji rok bh. vlastima 1. oktobra, onda otkazujemo sve projekte i finansijsku pomoć

Peter Stano, glasnogovornik komesara za proširenje Evropske unije Štefana Fuelea potvrdio je kako BiH, zbog neodgovornosti političkih čelnika, riskira gubitak od još 18 miliona maraka iz fondova EU.

“Lokalni donositelji odluka krivi su za to jer oni nemaju želje raditi na koordiniranju i kontroli lokalne administracije”, kazao je Stano.

Prema pisanju današnjeg Dnevnog lista, Stano je podsjetio kako je Evropska komisija morala otkazati dva projekta koja se tiču poljoprivrednog sektora u BiH vrijedna pet miliona eura.

Stano je napomeno kako nije nemoguće da će se suspendirati još nekoliko sadašnjih projekta, te neki budući projekti.

“Što se tiče krivice, Evropska komisija je više nego jasna. Sve je u rukama bh. političara koji su odgovorni za odluke Europske unije o rezanju pomoći”, naglasio je Stano.

On je i podsjetio kako sat za domaće političare otkucava uoči 1. oktobra kada je “posljednji rok” za dogovor o mehanizmu koordinacije prije otkazivanja još devet miliona eura sredstava.

Radi se o dva projekta potpore malom i srednjem poduzetništvu, te turizmu u vrijednosti od 4,5 miliona eura koji su suspendirani 26. jula, dva projekta socijalne inkluzije vrijedna tri miliona eura, te projektu jačanja nacionalnog planiranja u vrijednosti od 1,5 miliona maraka, piše današnji Dnevni list.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close