EU: Za investicije 325 milijardi eura

Odbor za regionalni razvoj Evropskog parlamenta podržao je dogovor postignut sa zemljama članicama o kohezijskoj politici, koja će u razdoblju 2014-2020. imati na raspolaganju 325 milijardi eura, što će za dobar dio zemalja članica biti glavni izvor za investicije.

Nakon što je Vijeće Evropske unije, koje predstavlja zemlje članice, u oktobru postiglo dogovor o zakonodavnom paketu o kohezijskog politici, sada je nakon glasanja na Odboru otvoren put za glasanje na plenarnoj sjednici EP-a ovog mjeseca u Strasbourgu, prenosi Hina.

Kohezijska politika

Osnovna svrha kohezijske politike jeste smanjenje značajnih ekonomskih, socijalnih i teritorijalnih razlika koje postoje između regija EU-a, ali i jačanje globalne konkurentnosti evropske ekonomije.

Pritom Evropska unija nastoji djelovati po takozvanom principu “catching up”, prema kojem stope rasta slabije razvijenih regija trebaju dostići stope rasta natprosječno razvijenih regija. Također, ne smije se ograničavati rast vodećih regija.

Za kohezijsku politiku u sljedećem Višegodišnjem finansijskom okviru za razdoblje 2014-2020. namijenjeno je 325,1 milijardi eura, što je nešto više od trećine evropskog sedmogodišnjeg budžeta od 960 milijardi eura, a Hrvatskoj će od toga iznosa biti na raspolaganju nešto više od osam milijardi eura.

Ekonomski rad i zapošljavanje

Nova evropska regionalna politika sada glavnu pažnju posvećuje ekonomskom rastu i zapošljavanju, umjesto dosadašnje prakse, kada su se velika sredstva izdvajala za velike infrastrukturne projekte, poput izgradnje autocesta.

“Danas smo napravili veliki korak za EU da može podržavati realnu ekonomiju – stvarati radna mjesta kroz pomoć malim i srednjim preduzećima, poticanjem inovacija i razvijanjem ekonomije s niskom emisijom ugljendioksida”, izjavio je evropski komesar za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Za podršku malim i srednjim preduzećima namijenjeno je blizu 140 milijardi eura, a 23 milijarde eura za energetske projekte, uglavnom za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Skup pravila

Nova kohezijska politika uključuje skup pravila koja će se primjenjivati na svih pet evropskih strukturnih i investicijskih fondova (Evropski fond za regionalni razvoj, Evropski socijalni fond, Kohezijski fond, Evropski poljoprivredni fond za regionalni razvoj i Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo).

Između 50 i 80 posto budžeta Evropskog fonda za regionalni razvoj koncentrirat će se na mjere kojima se podržavaju inovacije, te istraživanje i razvoj, digitalna agenda, konkurentnost malih i srednjih preduzeća i prelaz na ekonomiju s niskim emisijama ugljendioksida.

HINA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close