EU Parlament: Porezni obveznici neće više plaćati greške banaka

Evropski parlament izglasao je poslejdnje mjere kojim je zaokruženo usvajanje novog seta propisa koji će spriječiti banke da dovedu neku članicu EU do bankrota.
Budući da je bankarska unija izglasana velikom većinom, sada postoji istinski evropski sistem za nadzor banaka u eurozoni i riješavanje eventualnih budućih problema, izjavio je komesar EU za finansijska tržišta Mišel Barnije, a prenijela agencija Frans pres.
Poslanici su izglasali mjere na posljednjoj plenarnoj sednici uoči majskih izbora, okončavši dugotrajan i težak proces, pokrenut nakon posrnuća brojnih banaka na vrhuncu dužničke krize u eurozoni.
Bankarsku uniju čine Jedinstveni nadzorni mehanizam (JNM), koji će početi sa radom u novembru, i Mehanizam jedinstvenog rješenja (MJR), koji će reagovati po potrebi da stabilizuje ili ugasi određenu banku prije nego što ona nanese štetu široj ekonomiji.
– Bankarska unija stavlja tačku na eru obimnih paketa pomoći i osigurava da poreski obveznici više ne snose trošove posrnuća banaka – poručio je Barnije.
Odlukom Evropskog parlamenta odobrene su tri mjere koje osiguravaju da porezni obveznici ne plaćaju za greške banaka, već da su banke te koje će preuzeti odgovornost za svoje neuspjehe.
-Prve dvije mjere bave se bankama u nevoljama, a treća se bavi sistemima osiguranja depozita ispod 100 hiljada eura. One nadopunjuju jedinstveni nadzorni mehanizam koji je već na snazi i vodi EU prema bankovnoj uniji. Novi temelj bankovne unije je jedinstveni mehanizam sanacije banaka koji će se oslanjati na fond od 55 milijardi eura kojeg finansiraju banke, a ne porezni obveznici – izvijestili su iz Evropskog parlamenta.
Fond od 55 milijardi eura će se postepeno uspostaviti tokom osam godina. Oni izvan bankarske unije trebat će napraviti svoj fond u iznosu od jedan posto pokrivenih depozita u roku od 10 godina.
-EU članice morat će osnovati svoje nacionalne sheme za štedne garancije kojeg financiraju banke koje će garantirati štednju do 100 hiljada eura u slučaju da to ne može učiniti banka koja se nalazi u problemima. Time će se osigurati da porezni obveznici ne moraju snositi troškove jamstva tih depozita – zaključuje se u posebnom saopćenju Evropskog parlamenta.
Štediše će također dobiti novac brže. Ukupni iznos njihovog garantiranog depozita bit će dostupan u roku od sedam dana. Eurozastupnici su također uključili stavku koja garantira “privremene veće pologe”. U slučaju da se na računu nalazi više od 100 hiljada eura, npr. zbog prodaje kuće, ukupna količina novca bit će zaštićena tri mjeseca.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close