EU ne može biti tako rigidna prema BiH

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka mišljenja je da će se na današnjem sastanku bh. političkih lidera sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom čuti nove nijanse i novi tonovi razgovora, ali da li će to biti izraženije i jasnije kada visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton dođe u našu zemlju.

“Achton se pokazala mnogo uspješnijim diplomatom nego Füle. Bojim se da je Füle malo potrošen”, rekao je Trnka za Vijesti.ba.

Prve reakcije EU o aktuelnim dešavanjima u BiH, smatra Trnka, govore o mogućnosti kreiranja posebnom pristupnog programa za BiH.

“Evropa je shvatila da ne može biti tako rigidna prema BiH, tim prije što je pravila veliki broj presedana u prethodnom procesu pristupanja EU. Recimo, pravosuđa Bugarske i Rumunije i danas su pod nadzorom Evropske komisije. Pomenute, ali i mnoge druge zemlje, ni približno nisu ispunjavale kriterijume kojima se insistira u BiH”, ističe profesor Trnka.

Nadalje, EU treba da shvati da i BiH postaje ključ stabilnosti na Balkanu.

“S tog stanovišta, potrebno je da EU omogućiti da se ispunjavanje kriterijuma razgodi u jednom dužem procesu”, poručio je profesor Trnka.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close