EU na putu ekonomskog oporavka

Od kada je sredinom prošle godine i zvanično izašla iz recesije, privreda EU nastavlja postepeni oporavak. Za sada u privrednom rastu prednjače Velika Britanija i Njemačka, dok su jedine u minusu još Slovenija i Kipar.

(DW.DE)

Ekonomija EU nastavlja svoj postepeni oporavak. Dobre vijesti su i da se privredne aktivnosti sve više šire i jačaju i u ranjivijim zemaljama članicama, kao pozitivna posljedica preduzetih reformi. Loše vijesti su da nezaposlenost u EU i dalje ostaje na visokom nivou. „Očekuje se da se ekonomski oporavak koji je u Evropi počeo sredinom prošle godine sve više širi u zemljama članicama i postane sve balansiraniji. Kao što je i tipično poslije tako duboke ekonomske krize, kroz kroju smo prošli prethodnih godina, privredni oporavak je i dalje skroman i nestabilan“, izjavio je komesar za ekonomska i monetarna pitanja EU, Oli Ren.

Zahvaljujući sve pozitivnijim ekonomskim parametrima EU očekuje da u ovoj godini njen bruto domaći proizvod (BDP) poraste za 1,5, a u 2015. godini za 2 procenta. Na nivou Evrozone taj rast bi trebalo da iznosi 1,2 posto u ovoj i 1, 8 procenata u sljedećoj godini.

Kipar i Slovenija i dalje “u minusu”

U Evropskoj komisiji naglašavaju da se privredni rasta širom EU sve više zasniva na jačanju domaće potražnje, da opterećnost dugovanjima polako jenjava, a povjerenje u tržišta i investicije rastu. „Prateći stabilizaciju privrede i poboljšanje u oblasti zapošljavanja, očekuje se da potrošnja u evropskim domaćinstvima uhvati zamah tokom ove i naredne godine. Prihodi bi trebalo da imaju koristi i od niske stope inflacije, a zahvaljujući manjoj potrebi za „štednjom iz opreza“ domaćinstva će moći da izdvajaju više za potrošnju”, objašanjava Ren.

U Njemačkoj stabilan privredni rast ali i druge zemlje EU se oporavljaju

Upravo se, vođena jakom domaćom potrošnjom, u 2014. godini očekuje stabilan privredni rast u Njemačkoj ( 1,8 procenata) , Velikoj Britaniji (2,5 procenat) i Poljskoj. U Francuskoj, zbog skrome unutrašnje potrašnje, nacionalna ekonomija se sporije i oporavlja (1 procenat). Italija i Holandija će blagi oporavak svoje privrede zasnivati na izvozu i investicijama, dok se očekuje da samo Kipar i Slovenija ostanu sa negativnom stopom privrednog rasta tokom ove godine.

Grci po prvi put od 1948. godine “u plusu”

„Najgore jeste prošlo, ali ovo nije trenutak da budemo zadovoljni postignutim“, upozorava evropski komesar za ekonomiju i dodaje:“Naše pozitivne prognoze za naredni period podrazumijevaju nastavak primjene dogovorenih mjera kako bi se neophodna ekonomska prilagođavanja izvršila u na nivou EU i u zemljama članicama“.

Grčka bilježi pozitivno stanje u budžetu

Zahvaljujući značajnim strukturnim reformama ekonomski oporavak jača i u Španiji i Portugalu koji očekuje da izađe iz evropskog programa ekonomske pomoći u maju ove godine. Irska tako bilježi značajan rast zapošljavanja, dok je Grčka, po prvi put od 1948. godine postigla pozitivno stanje na tekućem računu. Kada je inflacija u pitanju, ona je smanjena tokom prošle godine, na prvom mjestu zahvaljujući nižim cijenama energenata i troškova stanovanja. Očekuje se da u ovoj godini inflacija na teritoriji cijele EU bude 1,2 procenta, a 1 procenata u zemljama Evrozone.

Autorka: Marina Maksimović
Odg. urednica: Jasmina Rose

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close