PolitikaSvijet

EU je pred raspadom!

Evropska unija je u opasnosti od raspada ukoliko Francuska i Njemačka, prije svih, ne počnu s napornim radom na stimuliranju ekonomskog rasta i zaposlenosti i na bavljenju brigama građana – izjavio je francuski premijer Manuel Valls u njemačkoj prijestonici.

Valls je kazao da dvije zemlje, koje se decenijama smatraju osovinom EU, moraju pomoći bloku da se ponovo fokusira na bavljenje imigracijskom krizom, manjkom solidarnosti među zemljama članicama, britanskim predstojećim napuštanjem bloka i terorizmom.

– Evropa je u opasnosti od raspada. Stoga, Njemačka i Francuska imaju ogromnu odgovornost – izjavio je Valls na skupu koji su organizovale novine Sueddeutsche Zeitung.

Kazao je da Francuska mora nastaviti da otvara svoju ekonomiju, dok Njemačka i EU u cjelini moraju povećati ulaganja koja bi stimulirala rast i stvaranje radnih mjesta, te jačati odbranu.

Dok Britanija pokušava da pregovara o svojim odnosima s EU nakon Brexita, nadajući se da će ograničiti imigraciju iz EU dok istovremeno zadržava pristup jedinstvenom evropskom tržištu, Valls je kazao da ta zemlja mora biti spriječena da samovoljno bira šta želi.

– Ukoliko oni budu u stanju da imaju sve prednosti Evrope bez nelagoda, tada otvaramo prozor za ostale da napuste Evropsku uniju – izjavio je Valls.

Imigracija je jedan od glavnih razloga koji su nagnali Britance da napuste EU, a Valls tvrdi da blok, koji je registrovao više od milion dolazaka migranata u prošloj godini, mora da zadrži kontrolu nad svojim granicama, prenosi Reuters.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close