EU će se uključiti u istragu o aferi “Meso”

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je od Evropske unije da se uključi u istragu u aferi “Meso”, u kojoj bh. institucije istražuju milionske pronevjere sa mesom i mesnim prerađevinama, saznaje “Dnevni avaz”. Miro Džakula, direktor UIO-a, potvrdio je u razgovoru za naš list da je u intenzivnim razgovorima s Evropskom komisijom i da je ta institucija vrlo pozitivno reagirala na zahtjev iz Bosne i Hercegovine.

Određene kvote

– Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i ukidanjem određenih kvota iz trećih zemalja veliki broj proizvoda i prerađevina od mesa prešao je, da se tako izrazim, u EU i deklariraju se kao proizvodi iz EU. Pitanje je, a u narednom razdoblju vršit ćemo detaljne provjere, da li su ti proizvodi stvarno tamo proizvedeni ili ne. S Evropskom komisijom imamo odličnu saradnju i ona rado učestvuje u svim našim aktivnostima. Hoćemo da utvrdimo odakle su proizvodi koji se plasiraju u BiH, jesu li domaći, EU ili iz neke treće zemlje – kaže Džakula.

On ističe i da je do 2011. godine u BiH uvezeno veoma mnogo smrznutog mesa i da je nemoguće da je sve to potrošeno u našoj zemlji.

– Ni populacijski ni prostorno BiH nije u stanju konzumirati ogromne količine te vrste mesa. Naše vlasti ne samo da nisu sigurne je li baš uvezena ta vrsta mesa s obzirom na to da se radi o robi koja je zamrznuta nego ni gdje je ona završila. A na tu robu ne plaćaju se prelevmani i ima se pravo povrata PDV-a – ističe Džakula.

Dvije godine

On najavljuje i da će istraga o ovoj aferi trajati najmanje do kraja ove godine i da je UIO odlučan da “ide do kraja”. Džakula nije mogao dati tačan podatak o tome koliko je država zakinuta na švercu mesa. Na naš upit je li tačan podatak da se radi o 70 miliona KM, on je odgovorio odrečno, ustvrdivši da se radi o mnogostruko većem iznosu, ali da će istraga utvrditi konačnu cifru.

– Samo ove dvije firme koje smo istražili, utajile su 2,5 miliona KM na ime neplaćenog PDV-a. Postavlja se pitanje odgovornosti svih onih koji su učestvovali u tom procesu. Javni prihodi nisu briga samo UIO-a nego svih – zaključuje Džakula.

Pred Tužilaštvom predmeti teški 170 miliona KM

Džakula je za “Avaz” kazao i da pred Tužilaštvom BiH čekaju predmeti u vrijednosti od 170 miliona KM. Naglasio je i da ne vjeruje da se radi o opstrukcijama u ovom pravosudnom tijelu BiH nego je problem u malom broju tužilaca, a velikom broju predmeta.

– Koliko sam upoznat, Tužilaštvo radi na tome, a mi ćemo u narednom periodu intenzivirati saradnju, imati zajedničke sastanke i aktivnosti da se ubrza rješavanje predmeta i da se slučajevi što prije riješe. Samo zajedno možemo imati bolje rezultate – kaže on.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close