EU će progoniti hrvatske titoiste: javno isticanje Titove slike ili petokrake izjednačeno s nošenjem svastike

Nacrt Europskog statuta za promicanje tolerancije

Europom opet kruži bauk komunizma, baš kao što su to polovinom 19. stoljeća u proglasu prvog izdanja “Komunističkog manifesta” navijestili Karl Marx i Friedrich Engels. Oni, međutim, ovaj put za taj fenomen ne snose nikakve zasluge: komunizam iznova postaje dežurno europsko strašilo ponajprije zahvaljujući nedavnim inicijativama nekih bruxelleskih političkih krugova.

U strahu od daljnjeg snaženja radikalno lijevih stranaka i pokreta koji zbog ekonomske krize jačaju diljem starog kontinenta, pojedini europski konzervativci i liberali zanemarili su međusobne razlike, stavili glave na kup te osmislili prijedlog kojim bi se u čitavom EU-u – i to u ime tolerancije – najstrože zabranilo propagiranje totalitarnih ideja i njihovih simbola, s naglaskom na komunizam.

Paradoksalno je da u Europskom vijeću za toleranciju i pomirbu, koje je službeni pokretač ove inicijative, uz poljskog predsjednika Aleksandra Kwasniewskog, austrijskog demokršćanina Erharda Buseka ili španjolskog falangista Josea Marije Aznara, sjede i neki bivši pripadnici Komunističke partije Jugoslavije poput umirovljenog slovenskog predsjednika Milana Kučana. On bi, po nekim tumačenjima, danas rado zabranio nekadašnjeg sebe.

Prelazak u ilegalu

No, dobije li zeleno svjetlo u Europarlamentu njihov Nacrt Europskog statuta za promicanje tolerancije, te usvoji li ga potom i svih 28 država članica, javno isticanje Titove slike ili zvijezde petokrake ne samo da bi bilo tretirano jednako kao mahanje svastikom ili negiranje holokausta nego bi Ivo Goldstein zbog portreta pokojnog maršala na kaminu Hrvatskog veleposlanstva u Parizu bio smatran počiniteljem teškog kaznenog djela. Jednako bi prošao i svaki demonstrant koji bi se protiv siromaštva, nezaposlenosti i bešćutnosti europskih političkih elita sutra usudio prosvjedovati s crvenom zastavom ili u majici s likom Che Guevare.

Čitav niz europskih političkih pokreta koji u svojim nazivima ili programima baštine neku komunističku ideju – od njemačkih komunista koji su nedavno potvrdili treće mjesto u Bundestagu, preko Syrize koja je za dlaku izgubila mandat za sastav vlade u Grčkoj, čeških komunista s više od 15 posto parlamentarnih glasova, do Rifondazione Comunista u Italiji ili Kommunistische Partei u Austriji – bili bi prisiljeni na prelazak u ilegalu ili na mijenjanje naziva i političkih programa.

Zagrebački Trg maršala Tita bio bi preimenovan po sili zakona, a Kumrovec, kao tradicionalno mjesto okupljanja Titovih fanova, bio bi vjerojatno danomice pod nadzorom jakih policijskih snaga koje bi vrebale na svako pojavljivanje komunističkih provokatora i njihovih simpatizera.

Nije trebalo dugo da nakon upućivanja ovoga kontroverznog prijedloga u proceduru Europskog parlamenta krenu spekulacije o tome kako je komunizam očito postao jako nepoželjan i opasan europskim kapitalistima i krupnom kapitalu koji u njegovu snaženju vide prepreku svojem bezgraničnom bogaćenju a daljnjem smanjivanju i ukidanju radničkih prava.

Milardović: Treba donijeti deklaraciju o odricanju od svih totalitarnih pokreta – Jakovina: Komunistička zvijezda i nacistički kukasti križ ne mogu biti u u istoj ravni

Otvaranje arhiva

Stavljanje komunizma i njegovih simbola izvan zakona nije pametna inicijativa. Ti europski inicijatori kao da ništa nisu naučili, primjerice, iz sličnih iskustava Carske Rusije ili dinastije Karađorđevića i Šestojanuarske diktature – tvrdi povjesničar Tvrtko Jakovina. On smatra da se komunistička zvijezda i nacistički kukasti križ ne mogu stavljati u istu ravan jer nisu niti jednako osuđeni u europskom povijesnom kontekstu.

Umjesto represije prema simbolima komunizma, Jakovina drži da se protiv totalitarizma puno efikasnije bori otvaranjem povijesnih arhiva iz razdoblja komunizma koji su u Hrvatskoj, na primjer, još uvijek čvrsto zaključani, premda je dobro poznato da se samo otvorenim i demokratskim društvom kvalitetno suprotstavlja povratku nekog mračnog doba.

Politolog Anđelko Milardović također nije za to da se simboli totalitarizma sami po sebi tretiraju jako opasnima, jer jako opasni mogu biti samo ljudi koji stoje iza njih.

– Bilo bi sasvim normalno da danas svaka članica Europske unije, pa i Hrvatska, donese službenu deklaraciju o odricanju od svih totalitarnih pokreta koji su u prošlosti masovno kršili ljudska prava i čiji nas repovi i danas često mlate. Umjesto bilo kakvih represija, kažnjavanja i zabrana, ja bih tako artikulirao svoj prijedlog.

A problem potencijalno terorističkih i radikalnih političkih pokreta i grupa treba riješiti ustavnim i stručnim nadzorom nad tim društvenim skupinama, pri čemu kao uzor svima može služiti nekadašnje iskustvo Savezne Republike Njemačke – predlaže Anđelko Milardović.

DAVOR KRILE

Hoće li i SDP glasati za zabranu?

Ne treba niti sumnjati da će svi eurozastupnici iz redova europskih pučana, pa tako i HDZ-ovi, biti listom za inicijativu Europskog statuta za promicanje tolerancije. Zabrana slavljenja Tita, pa i njegovih antifašističkih dosega, erotski je san hrvatske desnice koji im se ovaj put može ispuniti voljom bruxelleske europske centrale.

Jako je intrigantno, međutim, kako će se u pogledu izjašnjavanja o ovoj inicijativi postaviti bruxelleski članovi SDP-a: hoće li predstavnici stranke sljednice Saveza komunista Hrvatske također biti za zabranu javnog isticanja slika Josipa Broza?

Usprkos dvodnevnom trudu, te odgovore nismo uspjeli dobiti: europarlamentarka SDP-a Biljana Borzan ni u ponedjeljak ni u utorak nije nam odgovorila na ovo pitanje, pravdajući se u SMS-u brojnim obvezama i nemogućnošću pristupa internetu(!?). Slično smo prošli i s Toninom Piculom koji nam je na pitanje uzvratio tek informacijom da je sada na putu u španjolskoj Malagi.

Kako je riječ o susretljivim i inače vrlo rječitim europarlamentarcima, nije teško zaključiti da je euroinicijativa kojom bi se ozakonila zabrana javnog spomena komunističkih simbola, tekovina i Josipa Broza za SDP očito jako teško pitanje.

slobodnadalmacija.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close