EU: 11 zemalja uvodi porez na finansijske transakcije

Jedanaest članica Evropske unije dogovorilo se da od 2016. uvede porez na finansijske transakcije, saopštio je ministar finansija Austrije Michael Spindelegger.
Spindelegger je poručio da države sada rade na prevazilaženju praktičnih prepreka da bi zakon o porezu mogao da bude finalizovan do kraja godine, prenosi agencija AP.
Grupa zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Italiju, obavijestiće o odluci 17 zemalja EU koje ne učestvuju u planu oporezivanja na sastanku ministara finansija u Briselu.
Evropski zvaničnici su počeli da apeluju na uvođenje poreza na finansijske transakcije nakon finansijske krize iz 2008/09. da bi ograničili spekulacije i uvećali prihode nakon što su države uložile velika sredstva u spas banaka.
Opseg poreza neće biti širok kao što se prvobitno očekivalo i prvenstveno će se fokusirati na dionice i finansijske derivate. EU prognozira da bi širi porez mogao godišnje da donese prihode od oko 30, pa čak i do 50 milijardi evra.
Glavni zagovornici uvođenja toga poreza su Njemačka i Francuska, dok se tome najviše opire Velika Britanija. Budući da o tome nema konsenzusa među svim članicama, 11 zemalja je odlučilo koristiti mehanizam pojačane saradnje.
To je mehanizam predviđen ugovorima o EU, koji dopušta grupi zemalja članica da idu dalje u integrisanju pojedinih politika kada se o tome ne može postići dogovor među svim članicama.
Pored Australije i pomenute tri zemlje, među onima koje uvode ovaj porez su Estonija, Belgija, Grčka, Portugal, Španija, Slovenija i Slovačka.

Tanjug

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close