BiHPolitika

Etnofederalizacija bila bi korak ka disoluciji BiH

Ako je u pitanju regionalizacija BiH s povećanim ovlastima regija, to ne bi smio biti problem. Ako se, pak, radi o etnofederalizaciji, praćenoj etničkim zaokruživanjima dijelova bosanskohercegovačkog teritorija, za mene je to prilog dodatnom rastakanju BiH kao države – i korak prema njezinoj definitivnoj disoluciji, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba, profesor Slavo Kukić.

VIJESTI.BA: Odbor za vanjske polove EU parlamenta danas se izjašnjavao povodom rezolucije o Bosni i Hercegovini. Hrvatski europarlamentarci predlažu niz amandmana koji se odnose na federalizaciju BiH. Kako Vi gledate na te prijedloge i šta u konačnici oni imaju za cilj?

KUKIĆ:Teško mi je komentirati prijedloge amandmana hrvatskih europarlamentaraca budući ih nisam imao priliku vidjeti. Ne znam, naime, na kakvu federalizaciju misle. Ako je u pitanju regionalizacija BiH s povećanim ovlastima regija, to ne bi smio biti problem. Ako se, pak, radi o etnofederalizaciji, praćenoj etničkim zaokruživanjima dijelova bosanskohercegovačkog teritorija, za mene je to prilog dodatnom rastakanju BiH kao države – i korak prema njezinoj definitivnoj disoluciji.

VIJESTI.BA: Da li je djelovanje hrvatskih parlamentarca sinhronizovano sa djelovanjem hrvatskih političkih predstavnikau BiH koji su na nedavno održanom Hrvatskom narodnom saboru poslali poruke o nužnosti teritorijalnog preustrojstva BiH?

KUKIĆ: U slučaju da se zagovara federalizacija na principima etnoteritorijalizacije, sinhroniziranost uopće nije upitna. No, HNS je u čitavoj toj priči najmanje važan. On je, zapravo, smokvin list za ono što gura HDZ BiH. A što se njega tiče, u Bruxellesu je, kao dio hrvatske delegacije, i gospođa Zovko, donedavno Čovićev bh. diplomata – a ona, budite sigurni, u Odboru za vanjske polove EU parlamenta i EU parlamentu uopće, zastupa ono što joj se napiše u središnjici HDZ BiH.

VIJESTI.BA: Zastupnik SDP-a Hrvatske Tonino Picula koji se aktivno zalaže za federalistički preustroj BiH u jednoj svojoj izjavi kazao je da u pogledu zahtjeva koje ispostavlja ka EU parlamentu postoji stanovito nerazumjevanje sa evropskim socijaldemokratama. On je kazao kako muku muči da se iz rezolucije Europskog parlamenta o napretku Bosne i Hercegovine ne izbaci formulacija konstitutivni narodi i da ostanu samo građani. Zašto Picula nema po Vašem mišljenju nema široku podršku evropskih socijaldemokrata?

KUKIĆ :Bojim se da je, što se tog detalja tiče, Picula u pravu – i da je istrajavanje evropskih socijaldemokrata posljedica njihova nerazumijevanja bića BiH. Osobno, naime, ne vidim nikakvih problema u formulacijama koje uključuju konstitutivne narode. Uostalom, oni su sastavni elementi Ustava BiH – i kao što je za BiH opasna federalizacija na principima etnoteritorijalizacije, opasno je i istrajavanje na isključivo građanskom principu bez uvažavanja konstitutivnih naroda kao pretpostavki egzistencije BiH kao države i društva.

VIJESTI.BA: Da li građanski koncept i koncept konstitutivnosti naroda stoje u kontradikciji kada je riječ o uređenju države koje bi trebala postati članicom EU. Da li BiH može postati članica EU kao država konstitutivnih naroda kada znamo da je EU koncpirana na građanskom konceptu, i da li je moguće pomiriti te konceptualne protivuriječnosti?

KUKIĆ: Definitivno, ne. S kombinacijom ta dva koncepta, ako već hoćete, BiH ne bi bila nikakav izuzetak u društvu evropskih naroda. Uostalom, sjedište EU je u zemlji koja na toj kombinaciji počiva. Ja, naprotiv, mislim da bi svako rješenje, koje takvu kombinaciju isključuje, značilo pucanj u mogućnost da BiH opstane kao država i društvo. I najiskrenije, držim kako je neumjesna čak i ta vrsta pitanja. Jer, tu kombinaciju u pitanje nisu dovodili ni bh. komunisti – a njihova orijentacija na čovjeka, pojedinca, je, kako je ja shvaćam, puno naglašenija od orijentacije danas vladajućih etnonacionalista u BiH.

VIJESTI.BA: Kako gledate na politiku SDA. Jučer je ta stranka izašla sa jednim saopćenjem u kojem navode da je SDP krivac zbog zahtjeva koje sada ispostavlja HDZ. Da li u tome ima istine ili SDA se nastoji samo abolirati od odgovornosti?

KUKIĆ: Saopćenjima SDA se, što se mene tiče, vjerovati može koliko i onima HDZ-a. Njihovo jučerašnje saopćenje me podsjeća na onu „drž’ te lopova“ – a dok se siroti narod dosjeti o čemu se radi oni završavaju posao zajedničkog rasturanja ove zemlje. Pri tome, duboko vjerujem u to, motiv Izetbegovića je stvaranje pretpostavki za definitivnu islamizaciju prostora na kojem bi uspostavio vlastitu i potpunu kontrolu –  stvaranje neke vrste Erdoganov sultanata na Balkanu.

VIJESTI.BA: Jedan dio bosanskohercegovačke medijske i intelektualne javnosti, osobito onaj uslovno rečeno hrvatski zbog reakcija na politiku HDZ-a i SDA, takve reakcije komentira kao konzervativne i nacionalističke. Kako komentirate  to?

KUKIĆ: Njihove politike jesu nacionalističke. Pri tome, puno češće se operira nacionalizmom HDZ-a nego nacionalizmom SDA. A, ruku na srce, nacionalizam SDA, i to onaj plemenski u najbukvalnijem značenju riječi, nije ništa manji, niti benigniji od onog HDZ-ova. U nekim elementima, naprotiv, on je, po mojoj procjeni, i ubitačniji za budućnost ove zemlje i života u njoj u uvjetima različitosti. Pogledajte, uostalom, i na najnovije guranje u kola islamizacije i teokratske države – guranje koje je nedavno do izražaja došlo u odluci senata sarajevskog univerziteta, što već sutra može doći u sličnim odlukama drugih univerziteta, u srednjim i osnovnim školama, a što je već odavna zaživjelo u funkcioniranju državnoga i federalnog parlamenta.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close