„Etno soba / etno radionica“ u Goduši

Oko deset kilometara udaljeno od Visokog nalazi se selo Goduša nadaleko poznato po tradicionalnoj izradi rukotvorina od drveta. U Goduši se nalazi džamija, koja je prema predaji izgrađena u prvoj polovini 16. vijeka.

Čuvari goduške tradicije

Zavičajni muzej Visoko 2006. godine je izgradio depandans muzeja „Etno soba / etno radionica“ u Goduši kod Visokog. Depandans obuhvata stalnu postavku muzejskih eksponata etnografske zbirke – čibućarskog, češljarskog i sviraldžijskog zanata. Mobilijar za izložbu je obezbijedio Zavičajni muzej Visoko, a opremu etno radionice uz performans izrade predmeta čibućarskog zanata na autentičnim zanatskim pomagalima za ručnu izradu vodi čuvar goduške tradicije Vehab Halilović.

U ovom visočkom selu postoji višestoljetna tradicija izrade rukotvorina od drveta i goveđeg roga.

Prilikom izrade koriste se autentični alati koji su ručno izrađeni. Iako je ovo zanimanje poznato kao čibučarstvo, pored čibuka izrađuju se i razne vrste svirala kao što su dvojnice i frule, zatim tespihi i češljevi od roga. U Goduši još samo jedan čovjek izrađuje češljeve, a zbog modernizacije života zanat češljarstva je pred izumiranjem.

visoko-etno-soba-u-godusi4

Glavna alatka je preteča modernog struga koji je u Goduši poznat kao čekrk. Pogon je lijeva ruka u kojoj se nalazi štap sa kajasom koji liči na violinsko gudalo i luk, pa ga zbog toga vjerovatno i nazivaju lučac. U desnoj ruci je dlijeto različitih oblika, kojim se vrši struganje drveta zakačenog među kukama. Obrada frula i čibuka je slična, s tim da se kod frula vrše dodatna bušenja oštricom koja se zove matkaf.

visoko-etno-soba-u-godusi5

Za pravljenje češljeva od goveđeg roga koriste se slijedeće sprave: menđele za peglanje češljeva, sprave za glačanje i zubljenje, te niz sitnih alatki kao što su turpija, pila, šipke za dekoraciju itd.

visoko-etno-soba-u-godusi3

Šaranje se izvodi trenjem, koje se proizvodi okretanjem na čekrku, tako da ostaju tamni, nagorjeli tragovi odnosno šare. Pored toga za dekoraciju se koriste standardne boje – tuševi i autentična goduška boja koja nastaje mješanjem benzina i katrana, koja daje lijepu smećkastu boju.

Što se tiče drveta koje se obrađuje dominantan je javor, ali se često koriste orah, jasen, šljiva, trešnja i tisa.

visoko-etno-soba-u-godusi-depadans-zavicajnog-muzeja

Svaka rukotvorina je orginalna, bez šablonske proizvodnje. A danas se pored pomenutih rukotvorina proizvode minijaturni privjesci i namještaj.

visoko-etno-soba-u-godusi6

Više fotografija Etno sobe u Goduši možete pogledati u Foto galeriji ili na http://www.visoki.ba/gallery/17

visoki.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close