Etno selo „Čardaci”: Idealan spoj tradicionalnog i modernog

Povratak korijenima, moto je koji cijene pogotovo domaći, ali i strani turisti koji uživaju u ambijentu Bosne kakva je nekad bila.

 

Prirodni materijali

Tako je i etno selo „Čardaci”, odnosno cijeli kompleks turističkog naselja, smješteno u srcu Bosne, na obali rijeke Lašve blizu Viteza, u posljednje vrijeme sve je popularnija destinacija.

Na površini od 60.000 metara kvadratnih nalazi se 12 etno kuća sa 11 soba i devet apartmana, izgrađenih isključivo prirodnim materijalima, u etno stilu, po uzoru na stare bosanske kuće.

Vlasnik naselja, Mirko Šakić, kaže da su na početku stvaranja jedne tradicije koja će biti uzor svim sličnim naseljima u ovoj grani turizma.

– U ambijentu podjednako uživaju i domaći i strani gosti. Upravo očekujemo dolazak gostiju iz Jemena, a u naselju je trenutno dosta i stranaca i domaćih turista – kazao je Šakić.

Mirko Šakić: Dolaze turisti

Ukupni kapacitet sela je 80 ležaja, a noćenje sa doručkom, zavisno od apartmana ili sobe, košta između 70 i 150 KM. Za vrijeme našeg posjeta u „Čardacima” smo zatekli i obitelj Nujić iz Osijeka, koji su, kažu, po preporuci kumova na putu do mora tu prenoćili.

Kulturna baština

– Sve nam se svidjelo, od ambijenta do osoblja. Puno smo očekivali od ovog turističkog naselja i naša očekivanaj su opravdana – rekao je Goran Nujić, koji je sa suprugom i sinom na ovaj način upoznao i dio bosanske kulturne baštine.

Namještaj u objektima ručno je rađen, kao i sva prateća oprema.

Ipak, osim povratka korijenima, u Čardacima svojim gostima, dakako, osigurali su i najbolji spoj tradicionalnog i modernog, pa im tako na raspolaganju stoje kablovska TV, telefon, besplatan WiFi, suvremeni sistem grijanja i hlađenja geotermalnom energijom, minibar, sef…

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close