-TopSLIDEBiHPolitika

Esad Bajtal: “U Schmidtovom izvještaju nema okolišanja, jasno je rekao koliko je ovdje sati. MILORAD DODIK je spomenut čak 61 put i…”

Politički analitičar i profesor Esad Bajtal kazao je da bi Vijeće sigurnosti ovaj izvještaj trebalo gledati sa stanovišta ozbiljnosti jedne institucije koja bi po logici stvari trebala da drži do sebe.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izvještaju koji je dostavio Vijeću sigurnosti UN-a, između ostalog, je istakao da su sukobi u Bosni i Hercegovini vrlo realni i da članice ozbiljno moraju shvatiti trenutnu političku situaciju.

U izvještaju je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik spomenut čak 61 put i okarakteriziran kao glavna prijetnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

Politički analitičar i profesor Esad Bajtal kazao je za Hayat.ba da bi Vijeće sigurnosti ovaj izvještaj trebalo gledati sa stanovišta ozbiljnosti jedne institucije koja bi po logici stvari trebala da drži do sebe.

-Ako je njen predstavnik, onaj ko snima stanje na terenu, u svom izvještaju konačno odredio onoga ko je razbijač BiH i izvor svih problema i čini to kontinuirano, sistematski, planski, onda bi trebalo očekivati neku vrstu reakcije. U ozbiljnom svijetu i institucijama, ne vjerujem da izvještaji služe tek tako da se nešto priča i kaže, a da se na Zapadu nakon toga ništa ne poduzme. To je ono što bi bila moja nada kao građanina ove zemlje, kao čovjeka koji, kao i 99 posto svih građana BiH, bez obzira na religiju i naciju, sanjaju mir, dostojanstvo, život koji ima perspektivu, budućnost. Ne samo za nas koji smo tu, nego i budućnost djece naše djece – kazao je Bajtal.  

U tom smislu ova velika institucija, svjetska organizacija, kako kaže, morala bi nešto nakon takvog izvještaja da poduzme na samom terenu i da gasi žarište na koje je njihov izvještač, a to je visoki predstavnik, upro prstom.

-I to vrlo direktno i jasno, bez diplomatskog okolišanja, sa jasnom nakanom da kaže koliko je ovdje sati – dodaje Bajtal.

Rusija je zaprijetila da će, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, uložiti veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR-a u BiH zbog imenovanja Schmidta visokim predstavnikom, tvrdi njemačka novinska agencija dpa.

Glasanje o produženju mandata trebalo se održati sutra u Vijeću sigurnosti UN-a.

-To od Rusije nije ništa novo, spriječili su i usvajanje Rezolucije o Srebrenici. To je sudar dvaju politika, Istoka i Zapada. Ni Zapad ne bi trebao biti naivan i ne vjerujem da jesu, oni to mogu očekivati i očekivali su jer znaju mnogo stvari i prije samog izvještaja. Pretpostavljam da bi morali razviti neku strategiju, neku vrstu odgovora. Nešto se mora uraditi. Dokle će se Rusija igrati nama, ta politika je našla ovdje svoje eksponente  i mora postojati neka vrsta odgovora na to. Ozbiljan svijet ne smije ništa relativizirati nakon takvog izvještaja i stvari se moraju shvatiti ozbiljno – rekao je Bajtal za Hayat.ba.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close