- VIJESTIBiHPolitika

Erjavec: Vrijeme je da BiH dobije upitnik EU

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da je BiH posljednjih mjeseci napravila važne korake te da je ispravno da Evropska unija na to odgovori pozitivno i da usvoji odluku o napretku.

Na pitanje može li se BiH nadati pozitivnom odgovoru EU nakon što su ispunjeni uvjeti za dobivanje upitnika iz Brisela, Erjavec je odgovorio da je Slovenija u Briselu vrlo aktivna u očuvanju svijesti o značaju širenja EU.

-Lično duboko vjerujem i u značaj i potrebu proaktivne uloge Brisela. Zbog toga sam – sada je od toga prošlo već nekoliko godina – ukazivao na značaj koji u regiji ima BiH i zbog toga potrebu da napreduje, upozorio i kolege u EU. Raduje me da je novi pristup, na koji sam pozvao i do kojeg je kasnije došlo također i na inicijativu njemačkog i britanskog ministarstva vanjskih poslova, doveo do trenutka o kojem me pitate – naglasio je Erjavec.

Vjeruje da je BiH stigla do tačke kada može očekivati usvajanje odluka s pozivom Evropskoj komisiji da počne pripremati tzv. avis, mišljenje o molbi za članstvo u EU, koji će biti osnova za odlučivanje o statusu kandidata.

O tome kakvo je trenutno raspoloženje unutar EU u vezi s BiH i njenom sudbinom u pogledu kandidatskog statusa, on naglašava da je EU napredak i nastojanja te događanja unutar BiH veoma precizno pratila.

-Sve države zapadnog Balkana došle su do tačke kada izborne kampanje nisu i više ne mogu biti razlog za nemogućnost prihvatanja odluka. U tom je pogledu i BiH pokazala da je svjesna značaja napretka ka EU i da se radi o cilju koji je zajednički svim političkim akterima u državi – poručio je Erjavec.

(Vijesti.ba / FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close