Kultura

Erdogan: Rumijeva poruka ljubavi je vječna

Povodom 744. godišnjice smrti najznačajnijeg sufijskog mistika, pjesnikai učenjaka Rumija večeras je u Konyi održana centralna manifestacija Šeb-i Arus

 

Centralna manifestacija obilježavanja 744. godišnjice smrti sufijskog pjesnika i učenjaka Dželaludina Rumija održana je večeras u turskom gradu Konyi u kojem je taj mistik iz 13. stoljeća i ukopan, javlja Anadolu Agency (AA).

Smrt Rumija, poznatog i kao Mevlana, se na turskom jeziku naziva i “Vuslat”, što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov “povratak Gospodaru”. U sufizmu, bit ljudskog postojanja je sjedinjenje s Gospodarom i odricanje od ovozemaljskih dobara.

Manifestaciji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da je Mevlanina mudrost, njegovo učenje i zbrka Mesnevija pomogla da neplodno srce čovječanstva ponovo proklija.

“Plamen ljubavi kojeg je Mevlana zapalio i dalje gori, bez obzira što je prošlo skoro sedam i pol stoljeća“, poručio je Erdogan i dodao da je Mevlanina poruka ljubavi vječna.

I na ovogodišnjoj manifestaciji izveden je ples derviša svojstven mevlevijskom derviškom redu.

Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Mevlana Dželaludin Rumi umro je 17. decembra 1273. godine u Konyi, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi, ali i širom svijeta, svečanom manifestacijom Šeb-i Arus.

 

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close