Erasmus+ nudi stipendije, školovanje, studiranje, posao i volontiranje u zemljama EU

Nakon što su studenti i srednjoškolci BiH podigli svoj glas i pobunili se jer vlasti nisu bile obavile svoj dio posla kako bi naša zemlja bila dio programa Unije za obrazovanje, mlade i sport Erasmus+, nedavno je u Briselu potpisan Sporazum koji je omogućio učešće BiH u tom programu.

(klix.ba)

Brojne su beneficije ovog programa za naše građane, a sve u svrhu jačanju znanja i vještina te modernizacije i unapređenja sistema obrazovanja. Erasmus+ je novi program Evropske unije koji zamjenjuje postojeće obrazovne programe Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i program Mladi u akciji. Erasmus+ podrazumjeva implementaciju projekata koji doprinose akademskom poboljšanju i razumijevanju, izgradnji potrebne akademske infrastrukture, kao i razmjeni različitih iskustava, ponajviše zahvaljujući mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika.

BiH u grupi partnerskih zemalja

Učesnici u ovom programu su podijeljeni u dvije kategorije: Programme Country koji podrazumjeva zemlje članice Evropske unije, Makedoniju, Tursku, Švicarsku, Lihtenštajn, Norvešku i Island. Druga kategorija zemalja su Partner countries i podrazumijeva skupinu visokoškolskih institucija zemalja obilježenih kao partnerske zemlje koje su u procesu približavanja Evropskoj uniji – skupina zemalja Zapadnog Balkana (Partner countries neighbouring the EU: Western Balkans) zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Kosovom i Srbijom.

“Razlika između ove dvije kategorije je u tome što Programme Countries mogu da koordiniraju i direktno implementiraju projekat, dok kategorija Partner countries mogu da učestvuju u programu na poziv od strane EU partnera. Na taj će način i Erasmus+ biti implementiran u Bosni i Hercegovini, sve dok se ne ispune uslovi da budemo u kategoriji Programme countries (jedan od njih je i konačno dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, rečeno je za naš portal iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Moguće učešće učenika, studenata i institucija

Program Erasmus+ je podijeljen u pet ključnih aktivnosti, u kojima i naša zemlja može uzeti učešće, ali samo kao “partnerska zemlja” (partner country). Institucije iz BiH mogu biti partner u projektnom konzorciju sa ograničenim budžetom ukoliko njihovo učešće donosi značajnu vrijednost projektu. Nadalje, očekuje se otvaranje projekata za izgradnju kapaciteta gdje bi bila moguća saradnja sa zemljama koje nisu članice EU.

“Kroz Erasmus+, navjeću beneficiju imat će učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nastavnici i saradnici partnerskih univerziteta. U nekim programima, ukoliko je naznačeno i za dalju implementaciju projekta potrebno, moguće je učešće državnih institucija, sa ograničenim aktivnostima”, rekli su iz UNSA.

Prije implementacije Erasmus+ programa, univerziteti zemalja članica Evropske Unije su učestvovali u projektu Erasmus koji je podrazumijevao akademsku mobilnost između zemalja članica.

“Zemlje ne-članice su mogle da učestvuju u posebnom programu Erasmus Mundus, koji je omogućio razmjenu studenata, nastavnika i saradnika sa partnerskih univerziteta Zapadnog Balkana ka partnerskim univerzitetima u Evropskoj uniji i obrnuto. U ovom programu, Bosna i Hercegovina učestvuje od 2008. godine, a Univerzitet u Sarajevu je učestvovao u svih 15 podprojekata Erasmus Mundus programa (JoinEU-SEE I-V, Basileus I-V, STEM, SIGMA, Euroweb i Eraweb I-II)”, kazali su nam iz UNSA.

Stipendije, školovanje, volontiranje i posao u EU

Program ima nekoliko akcija, a jedna od najvažnijih je akcija za mobilnost. Program za master studije je jedan od dijelova ovog programa i naši studenti i institucije se mogu prijaviti za učešće. Druga aktivnost je mobilnost kredita, to su kratke studijske posjete zemljama EU. Naši studenti mogu otići na studiranje u zemlje EU na period od tri mjeseca do godinu dana, a akademsko osoblje može otići na razne treninge na univerzitete i institucije EU od minimalno pet dana do tri mjeseca. Studenti mogu dobiti finansijsku pomoć, a ideja Evropske komisije je da se ideje koje stoje iza Erasmus + programa prošire. Osim finansijske podrške, studentima bi učešće u Erasmus + programu, boravak na drugim univerzitetima upisati u njihove akademske diplome. Također, studenti mogu ostvariti prvo radno iskustvo, priključiti se volonterskim akcijama koje su plaćene, stažirati, dobiti stipendije i školarine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close