EPBiH investira 9,6 miliona KM u izgradnju tunela u RMU Kakanj

Elektroprivreda BiH u procesu dokapitalizacije RMU Kakanj, finansira izgradnju tunela Ribnica, vrijednosti 9.650.817 KM.
Ugovor o izgradnji tunela danas su u prostorijama RMU Kakanj potpisali direktor tog rudnika Mirsad Jašarspahić i Džemal Hasković, direktor Konzorcija Džekos, izvođača radova.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su generalni direktor JPEPBiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić.

Tunel Ribnica je prvi objekt koji će se graditi radi formiranja glavnog odlagališta Površinskog kopa Vrtlište.

Grabovica je čestitao Upravi RMU Kakanj na početku realizacije projekta na koji se čekalo više decenija.

“JPEPBiH će u procesu dokapitalizacije u RMU Kakanj uložiti ukupno 66,9 miliona KM. S današnjim potpisivanjem ugovora o izgradnji tunela Ribnica ukupna vrijednost ugovorenih i najvećim dijelom realizovanih ulaganja u kakanjski rudnik iznosi 31,4 miliona KM. U narednom periodu za RMU Kakanj bit će nabavljena širokočelna oprema, potrebna mehanizacija, mašina za izradu jamskih prostorija i druga oprema”, rekao je Grabovica.

Ukupna dužina tunela kojim će se osigurati dugoročna eksploatacija uglja na PK Vrtlište je 2.888 metara. S obzirom na to da je glavno odlagalište Površinskog kopa Vrtlište planirano na rubu kopa u dolini rijeke Ribnice, izgradnjom tunela će biti izmješten tok rijeke.

Radi izmještanja toka rijeke, koja će se kod mjesta Tičići ulijevati u rijeku Bosnu, osim tunela bit će izgrađeno nekoliko hidrotehničkih objekata .

Govoreći o značaju izgradnje tunela Ribnica za RMU Kakanj, direktor Jašarspahić je istakao da konačno, poslije toliko vremena, izgradnjom tunela počinju stvarati uvjete da se Površinski kop vrati primjerima školskog otkopavanja uglja površinskim metodama.

Uprava Elektroprivrede BiH i Uprava Rudnika Kakanj osigurale su uvjete za izgradnju ovog kapitalnog objekta za Rudnik, ali i za proizvodnju električne energije u Termoelektrani Kakanj.

Glavno odlagalište Površinskog kopa Vrtlište nakon izgradnje primat će oko 60 miliona kubnih metara jalovih masa.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close