logo
bios

Enid Tahirović: Moramo imati više vjere u sebe

Objavljeno prije 3 mjeseca . u sri, jan 8th, 2020

Proslavljeni golman naše reprezentacije

Enid Tahirović: Moramo imati više vjere u sebe

Utakmica protiv Hrvatske pokazatelj kako treba da odigramo na EP

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put nastupit će na Evropskom prvenstvu koje biti održano od 9. do 26. januara 2020. godine u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.   

Izabranici Bilala Šumana smješteni su u grupi D zajedno s Francuskom, Norveškom i Portugalom. Proslavljeni golman naše selekcije Enid Tahirović smatra da „Zmajeve“ čeka izuzetno zahtjevan posao.

Težak zadatak

– Grupa nam je, mogu slobodno reći, najteža od svih koje smo mogli dobiti. O Francuskoj je iluzorno bilo šta pričati, svi poznajemo kvalitet njihove ekipe, Norvežani kao jedni od sudomaćina imaju velike ambicije i reprezentacija koja je u velikom usponu, dok je Portugal najviše napredovao u posljednjih pet godina. Portugalci imaju dva redovna učesnika u Ligi prvaka tako da imamo izuzetno težak zadatak – kaže Tahirović.

Prema njegovom mišljenju utakmica protiv Hrvatske pokazatelj je kako trebamo igrati na EP.

– Ne trebamo previše respektirati protivnike i moramo imati više vjere u sebe. Možemo odigrati kvalitetno, ali je pitanje da li će to biti dovoljno za neko iznenađenje. Obično kada imamo previše respekta to nam ne ide u prilog – mišljenja je legendarni čuvar mreže.

Kako naglašava, već duži niz godina, odbrana je bila naša jača strana.

Tehničke greške

– Evidentno je da i sada igramo kvalitetno u odbrani. Benjamin Burić je jedan od najbolja tri golmana na svijetu tako da sam uvjeren da se možemo nositi sa svima u odbrani. Jako je bitno da tehničke greške u napadu svedemo na minimum je sve reprezentacije iz naše grupe igraju brz rukomet i trče kontre i na taj način bismo spriječili takav njihov stil igre – smatra Tahirović uz konatstaciju da su po njemu glavni favoriti za osvajanje nadolazećeg takmičenja Dansku, Francuska, ali i Njemačka, Španija, Norveška, Švedska….

Očekuje da će izabranici Bilala Šumana u Norveškoj imati veliku podršku navijača.

– Siguran sam da će dvorana u Trondhejmu biti puna naših navijača. Velika je stvar za igrače kada imaju veliku podršku, a znamo da ima puno Bosanaca i Hercegovaca u Skandinaviji. Ne sumnjam da će „BH Fanaticosi“ i ostali doći u Trondhejm i biti velika podrška ekipi, koja će im to i uzvratiti na terenu – zaključuje Tahirović.

Angažman Boesena

Osvrnuo se Tahirović i na angžaman Danca Lasea Boesena (Lasse) u stručnom štabu naše selekcije.

– Sigurno da je velika stvar imati takvu rukometnu legendu na klupi pored našeg selektora Bilala Šumana, koji je prepun iskustva. Vjerujem da on zajedno s Edinom Bašićem i Mariom Blaževićem radi dobar posao. Veliki je plus imati takvo jedno ime u stručnom štabu – riječi su našeg proslavljenog golmana. 

avaz

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh