logo
bios

Enes Pelidija: Na pozicijama naroda i države

Objavljeno prije 10 mjeseci . u ned, avg 18th, 2019

Piše Enes PelidijaOvih dana pročitao sam članak profesora Ferida Muhića „Bošnjacima, dok su pri pameti,“ kao i reagiranje profesora Esada Durakovića „Muhićevo krivotvorenje činjenica.“ Kako sam prijatelj cijenjenih kolega, kao i drugih ličnosti koje prof. dr Ferid Muhić navodi, mislim da je ovako pisanje nepotrebno. 

U brojniim knjigama i radovima, kao čitalac njihovih djela, nisam primijetio da se iko od njih udaljava od bošnjaštva i da ga zamjenjuje univerzalnim bosanstvom. Naprotiv. I jedna i druga strana imaju slične stavove o pripadnosti svome narodu i svojoj zemlji. Vjerovatno se profesor Muhić plaši da isticanje akademika Esada Durakovića državotvornosti Bosne i Hercegovine i njenih institucija ne slabi Bošnjake kao narod. Naprotiv, Esad Duraković i Senadin Lavić su  potpuno na pozicijama  naroda i države kojima pripadaju.

Imajući u vidu navedeno, javljam se zbog šire javnosti kako ne bi stekla utisak da se radi o nekoj velikoj podvojenosti među istaknutijim bošnjačkim i bh. intelektualcima. Takvi pokušaji dolaze sa strane od neprijatelja Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Slično se dešavalo i u prošlosti. Jedan  od takvih primjera je bio u prvoj godini agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada se govorilo kako se najveći dio bošnjačkih intelektualaca odvojio od naroda kome pripada. Poslije održanog Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca od 22. 12. 1992. godine, polemika na ovu temu je prestala. Plašim se da će i ovoga puta neprijatelji Bošnjaka, te Bosne i Hercegovine koristiti nastalu polemiku da pojačaju netrpeljivost i nanesu štetu narodu i državi. 


Enes Pelidija je profesor historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Patria – nap.ba

Naslovna: Profesor Enes Pelidija Foto Al Jazeera

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh