Emir Memija, kandidat SDP-a BiH za načelnika Općine Fojnica: Vrijeme da krenemo upravljati svojim resursima

Cilj mi je biti načelnik svih stanovnika Fojnice i da se Fojnica ravnomjerno razvija na cijeloj teritoriji bez segregacije zbog nacionalne ili političke strukture, kako je to praksa posljednjih više od dvije decenije, kaže na početku razgovora za naš list Emir Memija, kandidat SDP-a BiH za načelnika Općine Fojnica. On poziva sve Fojničane da u nedjelju izađu na prijevremene izbore za opštinskog načelnika, glasaju i pokrenu neku promjenu u svom okruženju. Očekuje, kaže, pobjedu.

(Oslobođenje – PIŠE: Mimi ĐUROVIĆ RUKAVINA)

Bogata opština

– Fojnicu napuštaju njeni mladi, jer nemaju mogućnost zapošljavanja. A imamo predispozicije da otvaramo radna mjesta i zadržimo omladinu ovdje. Zadnja tri, četiri mjeseca stotinjak mladih i obrazovanih Fojničana je otišlo za Njemačku, Austriju i druge zapadne zemlje. Ljudi na izborima treba da razmisle, kaže Memija.

Svjestan je, kaže, da se čak ni za jedan pun mandat ne mogu stvoriti svi uslovi za totalno zaustavljanje odliva stanovništva, ali naglašava da se ti uslovi mogu početi stvarati, kao i uslovi za nove investicije.

– Fojnica je i prije rata bila bogata opština, turizam je cvjetao, imamo termalnu i pitku vodu. Došli smo u situaciju da se od ‘96. ili ‘97. broj zaposlenih u Fojnici prepolovio. Zadnjih 10 do 12 godina ništa se ne radi na privlačenju investicija. Tendenciozno bi bilo reći da je SDA kriva za to stanje, kriv je onaj ko 25 godina vlada općinom i oni koji su takvim vladanjem doveli do ovog stanja. Općina Fojnica je na neki način regionalno sjedište turizma, a nemamo turističku zajednicu. Zbog klimanja glavom većim nivoima vlasti i vrhovima stranaka, Fojnica nema nijedno sjedište kantonalne uprave, kao najveći u oblasti šumarstva nismo dobili ni upravu šumarstva, navodi Memija.

Razvoj ove opštine se, kaže Memija, bazira na turizmu, a istovremeno opština nema ništa od boravišnih taksi.

Privući investitore

– Ako pobijedim, boriću se da se u javnim preduzećima čiji je osnivač Općina, poput Reumala, radi transparentno, tako da se Fojničanima podnose računi. Zatim, naša opština je jedina u okruženju koja nema poduzetničku zonu, a bez čega nema razvoja privrede. Jedna firma, MS&WOOD je investitor koji je zaposlio oko 250 radnika s tendencijom za nova zapošljavanja, ali ta firma samo dio sirovine dobije s naše teritorije, a to je jer opština nema ingerencije nad svojim bogatstvom. Mislim da je vrijeme da konačno krenemo upravljati svojim resursima, zadržati sadašnje investitore, a istovremeno privući nove, smatra Emir Memija.

On priznaje da su mladi u Fojnici prilično nezainteresovani i razočarani.

– Naši mladi ne da ne mogu dobiti ovdje posao, već ne mogu završiti neke osnovne stvari u Fojnici, ali mogu izaći na izbore da to pokušamo promijeniti, kaže on.

Klisura kandidat SDA

Fojničani će u nedjelju, prijevremeno, birati novog načelnika Općine. Utrka se vodi između kandidata SDA, aktuelnog v.d. načelnika Sabahudina Klisure i SDP-ovog kandidata Emira Memije. Dosadašnji načelnik, također kadar SDA, Salkan Merdžanić podnio je ostavku nakon što je imenovan za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi SBK-a. Merdžanić je bio na čelu Općine Fojnica posljednjih 11 godina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close