Emina Husedžinović: “Svaka haljina je umjetničko djelo za sebe”

Emina Husedžinović Ibrahimović je bila počasna gošća 30. jubilarnog NIVEA BH FASHION WEEKA Sarajevo, a o kolekciji koja je zatvorila ovaj modni event kaže, da je svaka haljina umjetničko djelo za sebe.

U kongresnoj sali prestižnog hotela Holiday spektakularnom revijom Emine Husedžinović Ibrahimović, najeminetnijeg i najuticajnijeg imena bh. modne scene završen je program 30. jubilarnog NIVEA BH FASHION WEEKA.
Emina je poklonike svog rada ponovo ostavila bez daha pokazavši perfektnu kolekciju i dosljednjost profinjenosti. Njena najnovija kolekcija ALTA FASHION, posvećena kćerci Alti, samo je jedan u nizu dokaza da je kreatorski potpis ove neprevaziđene kreatorice ekskluzivni modni brend BiH.

– Vrlo sam počašćena pozivom na eminentnoj sedmici mode koju organizira gospođa Stela Zubak, pogotovo, jer je ovo bio 30. jubilarni modni događaj. Kolekcija koju sam predsatavila je kolekcija visoke mode. Prikazano je 35 modela. Akcent je na vjenčanicama, kolorit od bijele, zlatne i bež do crnih svečanih haljina. U ovoj kolekciji nema dezeniranih materijala, sve je jednobojno, bit je u kombinaciji materijala, struktura, haljine su ukrašene sa čipkom, vezom, perlicama i uloženo je puno rada i tradicionalnog veza. Svaka haljina je umjetničko djelo za sebe. Ukras na pojedinim haljinama su modni dodaci, ogrlice i pojasevi s metalnim tokama.

Sve češće čitamo da zbog potrebe realizacije novih kolekcija modni dizajneri putuju u svjetske metropole. Kod Vas to nije slučaj, domaće je najbolje je teza kojom se očigledno vodite. Vaš komentar?

– Ostala sam odana domaćoj modnoj sceni, možda je to greška, jer naše tržište je siromašnije od svjetskog, ali ja sam navikla na našu zemlju i ne znam da li bih mogla bilo da živim, ili radim u nekoj drugoj zemlji. Odlazim na svjetske modne sajmove i donosim modne informacije, ali izlažem samo u Bosni gdje je i publika koja me podržava.

Iako u BiH ima mnogo modnih događaja već godinama ste dio projekta sa dugogodišnjom tradicijom „NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO“, zašto?

– Odana sam ovoj manifestaciji, jer imam dugogodišnju saradnju s timom iz NIVEA BH FASHION WEEK i prezadovoljna sam organizacijom ovog događaja. Gospođa Zubak okuplja najpoznatije i najbolje manekene iz BiH što je vrlo važno ako želite na najbolji
način da prikažete svoju kolekciju.

Koliko Vam je trebalo za realizaciju kolekcije obzirom da sada imate i  obaveze kao majka. Koliko Vam suprug pomaže u poslu kojim se bavite i koliko je općenito teško na današnjem vremenu biti uspješna žena na svim poljima?

– Moj suprug je izuzetno predan našoj porodici i organizaciji našeg privatnog života. On se najviše brine o našoj kćerkici. Moje obaveze su takve da nekad radim i po 14 sati i gotovo i ne vidim dijete, izlazim iz kuće u 7h , a vraćam se oko 21h. Kad prođe ovaj projekat i projekat koji radim za Bellissimu jedva čekam da se malo odmorim i da provedem što više vremena sa svojom porodicom.

Vaše ime je godinama ekvivalent uspjeha koji slijedi nakon godina zalaganja i truda. Modne revije sa Vašim potpisom otvarale su brojne modne događaje u državi, i svaka revija je posebna priča za sebe. Po čemu je ova prikazana na 30. „Nivea BH Fashion Weeku Sarajevo“ posebna?

– Svaka modna revija je novi izazov za mene. Volim da radim ovaj posao, da pripremam modne revije i modne kolekcije. Mislim da kroz modne događaje najbolje se može pokazati kreativna energija koju dizajneri nose u sebi. Ovaj 30. NIVEA BH FASHION WEEK posebno mi je drag, jer je jubilarni i već dugo sarađujem s gospođom Stelom i njenim timom i nadam se da ova kolekcija predstavlja krunu mog rada, jer je uloženo jako puno ideja, truda i rada.

Širok je spektar grana u modnom dizajnu u kojima se sjajno snalazite. Kreiranje odjeće za specijalne događaje, osmišljavanje uniformi za bh. firme, izrada maturskih toaleta, ipak postoji li ogranak modnog svijeta koji Vam je posebno drag?

– Volim modu i sve aspekte i žanrove mode. Najdraži mi je ipak žanr visoke mode koji je u uskoj vezi sa umjetnošću. Vaše stvaralaštvo govori o vama,međutim bh. javnost nedovoljno ipak poznaje Eminu.

Kako se Emina odjeva u privatnom životu, koje stilove preferira, brendove kupuje. Da li i Emina ima problem sa ženskom vječnom problematikom „šta obući“?

– Privatno više volim ležerne casual sportske varijante. Ne polažem veliki značaj odijevanju, trudim se da ne lutam sa bojama, (oblačim se pretežno u dvije boje) važno je da je odjeća udobna pogotovo obuća, da mogu izdržati cijeli dan u istoj, jer nekad radim i po 14 h dnevno.

Svaki posao izazov je za sebe, da li biste se složili da je uloga majke najveći i najljepši izazov u životu?

– Najvažnija i najljepša uloga žene je biti majka. Koristim svaki slobodan trenutak da budem sa svojom Altom Iman mada u zadnje vrijeme tri paralelna projekta završavanje kolekcije jesen zima 2013., idejna izrada nove kolekcije za proljeće ljeto 2014 za firmu Bellissima i paralelno izrada samostalne kolekcije pod nazivom Alta moda udaljile su me od mog djeteta. Poslije ovog napornog i  iscrpljujućeg perioda nadam se da ću imati više vremena za svoju porodicu. Moj suprug maksimalno provodi vrijeme sa našom Alta Iman i trudi se da ona kvalitetno provodi vrijeme kao da sam i ja stalno s njima.

Da li Vaša kćerkica Alta već ispoljava talente koje je naslijedila od majke i da li biste joj preporučili da izabere modni dizajn za svoju profesiju?

– Moja kćerka već ima jako izdefinisan karakter i stav o svemu, i naravno i o odijevanju, tako da nam svako jutro kaže šta želi obući, koji su joj dragi odijevni predmeti i koji nisu. Tako da se desi da neke odijevne predmete nikad i ne obuće iako sam ih posebno za nju kupila.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close