-TopSLIDEOstali sportoviSport

Elvedina Muzaferija predložena za državnu nagradu za sport Bosne i Hercegovine

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine predložilo je odluku kojom se državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine za ovu godinu dodjeljuje skijašici Elvedini Muzaferija.

Kako je navedeno u prijedlogu odluke, ova nagrada je najveće priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor.

Visina nagrade je 10.000 KM. Novac je osiguran ovogodišnjim budžetom Ministarstva civilnih poslova.

“Muzaferija je rođena 20. augusta 1999. godine u Visokom. Državna nagrada za sport joj se dodjeljuje za izuzetno ostvarene rezultate kao što su: drugo mjesto u disciplini Spust – Crans Montana (Švicarska), u trci FIS Europa Kupa, koje je osvojila 18. februara 2023. godine, te tako osvojila prvu medalju za Bosnu i Heregovinu na međunarodnom skijaškom takmičnju. Ispunjena “A” olimpijska norma za nastup na Zimskim Olimpijskim igrama “Milano – Cortina 2026”, zahvaljujući osvojenim FIS bodovima i plasmanom u prvih 500 takmičara na svijetu.

Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u povijesti Bosne i Hercegovine koja je osvojila bodove na Svjetskom kupu. Svojim uspjehom, u najboljem svjetlu predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj sceni i doprinosi popularizaciji alpskih disciplina među mladima u našoj zemlji “, piše u prijedlogu.

Odluku treba donijeti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i stupa na snagu danom donošenja.

Faktor.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close