Javne ličnostiKultura življenjaLifestyleM plusVisoko

Elma Ćuprija – Mladost, istrajnost i uspjeh

Kao jedan od najboljih učenika 48. generacije maturanata Gimnazije „Visoko“, učenica Elma Ćuprija dobila je 100%-tnu stipendiju za školovanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Stipendiju je zadržala do kraja školovanja zahvaljujući dobrim prosjekom ocjena, te u međuvremenu postala kandidat za zeleni pojas Lean Six Sigma metodologije.

Neposredno nakon sticanja zvanja diplomiranog industrijskog inžinjera, postala je stipendista „Zoran Đinđić programa stipendija Njemačke privrede“. Time je stekla priliku da obavi tromjesečnu stručnu praksu kod najvećeg svjetskog proizvođača medicinskog tekstila, kompaniji Karl Otto Braun GmbH&Co KG, Wolfstein u Njemačkoj. Tokom ove prakse, Elma je radila na ispitivanju i kvalifikaciji uzroka i količine otpada, te razvoju modela za prevenciju otpada kompresivnih zavoja. Upoznala je i putovala širom Njemačke i Francuske sa više od 50 drugih stipendista ove fondacije s Balkana, a u slobodno vrijeme išla je na stipendijom pokriveni kurs njemačkog jezika.

Tokom svog školovanja, Elma je dobitnica nekoliko internacionalnih i nacionalnih nagrada u pisanju i fotografiji.  Iza sebe ima objavljen strip na HellyCherry web magazinu, fotografije u kalendaru Goethe Instituta Sarajevo u 2011-toj godini, i priče u knjizi objavljenoj u sklopu EU-omladinskog projekta „Aus-Grenzung“ pod vodstvom umjetnice Emine Čabaravdić-Kamber. Odlično govori njemački i engleski jezik, te usavršava turski jezik.

Elma trenutno radi kao praktikant u društvu za reviziju „Ernst& Young“ d.o.o. Sarajevo, te nastavlja master studij u Istanbulu u 2017. godini.

– Ćuprija Elma: CV-Europass-20161207-Ćuprija-HR.pdf

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close