-TopSLIDEBiHPrivreda

Elektrocentrala na Hisetima je prije 128 godina obasjala Sarajevo, danas je urušeni spomenik lošeg vremena

NEKADA SMO BILI ISPRED SVJETSKIH CENTARA
Elektrocentrala na Hisetima je prije 128 godina obasjala Sarajevo, danas je urušeni spomenik lošeg vremena

Sarajevo će sutra obilježiti još jedan događaj kojim je svojevremeno ucrtan u kartu razvijenih evropskih prijestonica. Sutra će se navršiti 128 godina od prvog paljenja svjetala u centru glavnog grada na pogon iz elektrocentrale “Valter Perić”. 

Centralu je 13 godina gradila njemačka firma “Siemens und Halske”, a 3. i 4. aprila 1895. godine u Sarajevu je izvršeno probno paljenje električne rasvjete.

Svjetlo je prvo obasjalo tadašnju zemaljsku vladu, a potom su se upalili fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrekinici. 

Električni fenjeri su zamijenili plinske koji su se koristile od 1914. godine. Nakon probnog, pravo električno osvjetljenje uvedeno je 1. maja 1895. na Apelovoj obali zajedno s pokretanjem prvog električnog tramvaja.

I tako je Sarajevo dobilo rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim i pokretanje industrijskih pogona prije mnogih evropskih gradova – Londona, Pariza, Ljubljane i 12 godina prije Zagreba.

Danas, skoro stoljeće i pol, elektrocentrala koju je narodni heroj, partizan Valter Perić, branio životom, polako odlazi u prošlost. 

Zidovi dragocjenog nacionalnog spomenika počeli su se urušavati jer je njihova okolina prodata kapitalistima, a država iznad koje stooji veliki znak upitnika, odavno ne brine o dragocjenim građevinama. 

Elektrocentrala Valter Perič nekada je bila svjetlo gradu na Miljacki, svjetlo koje ga je obasjalo na međunarodnoj pozornici. 

Danas je mračni spomenik tranzicije, korupcije i privatizacije. 

A možda je to i simbolika, ovdje je svjetlo davno ugašeno, a urušavanjem njegovog izvora, teško će ga neko ponovo upaliti!

(R.Belko)

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close