-TopSLIDEBiHPrivreda

Električno vozilo proizvedeno u BiH dobilo prestižnu nagradu

Energy Globe Award za električno vozilo Tvornice mašina Travnik

Električno vozilo EVO  projekt GS Tvornice mašina Travnik, dobilo je  nagradu Energy Globe Award koja promoviše očuvanje životne sredine.

Energy Globe Award je inicijativa iz Austrije, a nagrada je u organizaciji ureda Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade uručena u Sarajevu.

EVO vozilo namijenjeno za dostavu uurbanim centrima ima maksimalnu nosivost 300 kg, a može do pređe do 100 kilometara.

Trgovinska savjetnica austrijske ambasade Martha Suda kazala je da se vozilo EVO zbog svojih karakteristika, veličine pokazalo kao optimalno rješenje za transport robe u urbanim sredinama.

Rukovodilac razvoja u tvornici mašina GS Travnik Denis Bešić kazao je da je ova nagrada veliki podstrek te da uliva dosta elana za daljnji rad. On je naveo da je ideja projekta električnog vozila EVO počela prije tri godine.

– Cilj je bio napraviti vozilo koje bi bilo funkcionalno u urbanim sredinama, velikim centrima, gdje problem dostave tereta predstavljaju kamioni. Sad smo u finalizaciji projekta – kazao je Bešić ,te dodao da će se to vozilo moći vidjeti na ulicama bh. gradova.

Voditeljica tima koji je realizovao taj projekt Lejla Zvrko -Spahić precizirala je da bi, prema planu,  vozilo na bh. ulicama moglo biti početkom 2025. godine.

Osim GS -Tvornice mašina Travnik iz BiH je nagrada pripala i Centru za životnu sredinu Banja Luka za inicijativu “Spasimo Plavo srce Evrope”. Riječ je o inicijativi za očuvanje rijeka u regionu.

Foto: GS Tvornica mašina Travnik

Indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close